Latorcai János (archív)

Latorcai János: a közép-európai együttműködés, a visegrádi csoport a meghatározó európai kezdeményezés

Latorcai János: a közép-európai együttműködés, a visegrádi csoport a meghatározó európai kezdeményezés

A következő évek kihívása az lesz, hogy az európai nemzetek megőrizzék identitásukat, amiben a közép-európai együttműködési kezdeményezések meghatározóak. Ezt hangsúlyozta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke kedden a délkelet-lengyelországi Krasiczynben, a lengyel-magyar nyári egyetemen.

Latorcai János a nemzeti öntudat és a nemzetek közötti barátság összefüggéséről tartott pódiumbeszélgetésen szólalt fel, a lengyel alsóház (szejm) alelnökével, Ryszard Terleckivel, valamint Marek Kuchcinski volt lengyel alsóházi elnökkel együtt.

Úgy látja, ma a közép-európai együttműködés, a visegrádi csoport a meghatározó európai kezdeményezés, miközben a nyugat-európai társadalmak identitásbeli kihívásokkal szembesülnek.

Véleménye szerint az Európába bevándorló muszlim tömegek éveken át meg fogják őrizni “rendkívül kemény” identitásukat, miközben Európa “kifelé tart” saját önazonosságából – szögezte le.

Úgy vélte, hogy a jövőben csak a keresztény gyökerekre lehet felépíteni az identitásukban erős nemzeteket, amelyek egyúttal nyitottak az európai értékek irányában.

Ryszard Terlecki arra figyelmeztetett, hogy a mai európai fiatalok előtt a fogyasztói társadalom kísértése áll, az, hogy

“egy olyan Európát építsenek, amely kellemes, kényelmes szórakozóhely lesz, határok, gyökerek, nemzetek, kultúrák nélkül”.

“Ilyen Európa azonban nem lesz, ez csak egy illúzió, mely néhány évig, talán egy nemzedékig maradhat meg”

– hangsúlyozta.

A lengyel alsóházi alelnök szerint a fiatal nemzedéknek döntenie kell: egy ilyen vízió mellett szavaz, vagy vállalja a haza iránti kötelezettségeket.

“Ha sikerül legyőznünk az identitás nélküli, a keresztény gyökerek nélküli Európa vízióját, tovább fejleszthetjük hagyományunkat, és építhetjük a jövőt is európaiakként, akik racionálisan tekintenek a jövőbe”

– fogalmazott.

Marek Kuchcinski azt emelte ki, hogy a közép-európai nemzeteket, különösen a magyarokat és a lengyeleket a keresztény emberfelfogásból eredően a szabadságérzet és a mások iránti tolerancia jellemzi.

A mintegy négyszáz magyar és lengyel diák részvételével hétfőn kezdődött ötnapos krasiczyni rendezvényen Magyarország, Lengyelország, valamint Közép-Európa és az Európai Unió aktuális problémáit vitatják meg. A diáktábor programjában pódiumbeszélgetések, vitaestek, könyvbemutatók mellett kirándulások, koncertek és lengyel-magyar táncház is szerepel.

A nyári egyetemet második alkalommal szervezi a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet.

A rendezvénysorozaton bemutatkozik a Felczak Intézet magyarországi testvérintézménye, a Waclaw Felczak Alapítvány is. A két intézményt tavaly alapították a lengyel és a magyar parlament döntése alapján. Tevékenységük a lengyel-magyar barátság szószólója, a legendás második világháborús lengyel futár, történész nevéhez fűződik, küldetésük a lengyel-magyar kapcsolatok és a kölcsönös megismerés támogatása, különösen a fiatalok körében.

Kapcsolódó cikkek