munkahely

A munkahelyek megőrzése érdekében támogatják a beruházásokat

A munkahelyek megőrzése érdekében támogatják a beruházásokat

A magyar kormány nem a szociális segélyezést, hanem a munkahelyek megtartását tartja megoldásnak a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben, ezért támogatja a munkáltatók beruházásait. Erről beszélt Szijjártó Péter, amikor online jelentkezett be a Német Iparszövetség keddi tanácskozásán.

A koronavírus-fertőzéssel küzdő külgazdasági- és külügyminiszter a Facebook oldalán közzétett hozzászólásában példaként említette, hogy uniós források felhasználásával maximum 800 000 euró értékben, illetve a fejlesztésre fordított összeg 50 százalékáig támogatják azokat a cégeket, amelyek vállalják a munkahelyek megmentését.

“Eddig több mint 30 iparágban 904 cég vett részt a programban. Ezek összesen 1,2 milliárd eurót fektettek be és 155 000 munkahelyet sikerült megvédeni”

– ismertette.

“A sikerek láttán a kormány úgy döntött, hogy készen áll egy újabb 140 millió euró értékű beruházásösztönző program elindítására”

– tette hozzá.

A továbbiakban arra bíztatta a német vállalatokat, hogy a beruházásokhoz kapcsolódva indítsanak szakképzési programokat is. Ugyanis legalább 5 millió eurós befektetés esetén, tanulónként ötezer eurós képzési támogatásra jogosultak, illetve a kormány elkötelezett a további adócsökkentések mellett.

Arról is beszámolt, hogy 2014 óta 123 német vállalatnak nyújtott a magyar állam beruházási támogatást, illetve 25 további céggel tárgyal.

Ennek nyomán Magyarország első számú kereskedelmi partnere Németország, amely a magyar export 28 százalékát fogadja be. Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a Német-Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara felmérése szerint a Magyarországon működő német cégek 60 százaléka üzleti helyzetének javulására számít a következő időszakban.

Végül úgy vélekedett, hogy a járvány nyomán egy új globális verseny alakult ki, amelynek Magyarország a nyertese lesz.

“Ezért is jó hír, hogy a harmadik negyedévben, a második negyedévhez képest 11,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság”

– mondta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó cikkek