illusztráció, fotó: pixabay.com

Felmondásokra kell készülnie a vállalkozásoknak

Felmondásokra kell készülnie a vállalkozásoknak

A munkavállalók jelentős arányú felmondása fenyegeti a cégeket a világ számos országában, köztük Magyarországon is. Ez derült ki a Deloitte felméréséből, amelynek megállapításairól hétfőn közleményben tájékoztatták a médiát.

A tanácsadó cég rámutatott, Magyarországon hasonlít a helyzet a nemzetközi folyamatokhoz, hiszen a belföldi munkavállalók 57 százaléka gondolkodik felmondáson.

“Aki csak az utóbbi két évben kezdett, az nagyobb eséllyel hagyhatja ott az állását. Körülbelül a kétharmaduk szándékozik váltani, de a középnemzedékhez tartozók és a vezető beosztásúak is gyakran számolnak ezzel a lehetőséggel”

– tették hozzá.

A Deloitte a munkavállalói igényektől elmaradó fizetésekkel, a fejlődési lehetőségeik korlátaival és a vállalatok hatékonysági hiányaival magyarázza, hogy sokan váltanának munkahelyet.

A visszajelzésekből kiderül az is, hogy a rugalmas munkavégzés lehetősége ugyancsak fontos, ennek érdekében az alkalmazottak 40 százaléka akár kevesebb fizetéssel is beérné. A kötelező irodai munkavégzés a munkavállalók majdnem felét távozásra készteti, miközben csaknem 70 százalék úgy véli, hogy otthoni munkavégzésben is ugyanúgy teljesít, vagy akár jobban is. A közlemény szerint a munkavállalók nagyarányú távozása vállalati szempontból sem elhanyagolható, hiszen az üzleti eredményesség és a hatékonyság romlását okozhatja.

“A munkaadóknak tehát mindent meg kell tenniük, hogy elejét vegyék alkalmazottaik tömeges távozásának”

– mutat rá a Deloitte.

Kapcsolódó cikkek