illusztráció, fotó: pixabay.com

Egyre jobb a családi vállalkozások hangulata

Egyre jobb a családi vállalkozások hangulata

Visszatérőben a családi cégek optimizmusa, a K&H családi vállalatok kutatás legutóbbi eredménye szerint második negyedéve javulnak a várakozásaik.

A K&H keddi közleménye szerint a családi vállalatok index jelenleg mínusz 3 ponton áll, ami jelentős előrelépés az elmúlt két negyedévi mínusz 6, illetve mínusz 17 ponthoz képest.

A saját cégük kilátásait mutató vállalati alindex 2 ponton áll, a cégek a saját helyzetükkel kapcsolatban két negyedév után újra bizakodóvá váltak az idei első negyedévben.

A makro alindex maradt mínusz 15 ponton, a gazdaság alakulásával kapcsolatban nem változott a véleményük az előző negyedévhez képest. A kedvezőbb hangulat a várt pénzügyi eredményekben is megmutatkozik: a családi vállalatok jelenleg átlagosan 2 százalékos bevétel-növekedésre és 2,6 százalékos profitcsökkenésre számítanak a következő egy évben. Az árbevételt tekintve ez jelentős előrelépés az előző negyedévi 0,2 százalékhoz képest, és a profitot tekintve is kisebb mértékű a várt csökkenés az előző negyedévi 3,6 százaléknál – hívták fel a figyelmet.

A szektorban átlagosan 2,3 százalékos létszámbővítés várható, és jelentősen, 24-ről 62 százalékra ugrott a beruházást tervezők aránya.

A családi cégek a gazdaság alakulását középtávon jóval kedvezőbben látják, mint 1 éves távlatban. Rövid távon a cégek többsége, 62 százaléka szerint tovább romlik a gazdaság helyzete. Hároméves időtávon viszont szinte azonos arányban várnak a cégek stagnálást vagy a jelenlegi ütemnél nagyobb növekedést (42 és 40 százalékban), és csak minden ötödik vállalat számít visszaesésre. A családi vállalatok életében az egyik legmeghatározóbb kihívás a generációváltás, a K&H kutatása szerint azonban egyelőre nem ez a fő téma a cégeknél. A megkérdezettek háromnegyedénél eddig nem indult el a folyamat, csak 12 százalék van már túl egy generációváltáson, és ugyanennyien vannak, ahol jelenleg zajlik.

Kapcsolódó cikkek