Nagy Márton: helyreállt a gazdaság a második negyedévben

Nagy Márton: helyreállt a gazdaság a második negyedévben

A második negyedévben a gazdaság visszatért a járvány előtti teljesítményhez. Így kommentálta a miniszterelnöki főtanácsadó a csaknem 18 százalékos GDP-növekedést jelző statisztikai adatokat a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Csak Svédországban, Lengyelországban és Romániában állt helyre a gazdaság teljesítménye még Magyarország mellett, így ebben az “éllovasok” között van az ország. A gyors regenerálódási képesség a gazdasági szerkezetre vezethető vissza, azok a gyárak, amelyek tavaly a második negyedévben leálltak, idén teljes erővel termeltek, kinyitottak a vendéglátóhelyek, sokan jártak étterembe, erős visszapattanás volt a fogyasztásban, az építőipar, a kiskereskedelem és a szolgáltatóipar is erős volt – magyarázta Nagy Márton.

“Az építőiparban jelentős fordulat következett be az év elejei rossz teljesítmény után”

– tette hozzá.

“A munkanélküliségi ráta a járvány idején alig emelkedett és újra alacsony szinten van, a foglalkoztatás mértéke magasabb, mint a válság előtt, a bérek növekednek, tehát a vállalkozások kevésbé sérültek, egészséges vállalkozói szektor segít a helyreállában”

– összegezte Nagy Márton.

A miniszterelnöki főtanácsadó szerint nagy biztonsággal mondható, hogy éves szinten meglesz az 5,5 százalékos GDP-bővülés, amelyhez a kormány többféle intézkedést is kötött.

Azt is hozzáfűzte, hogy a növekedés mértéke a jelek szerint akár 7 százalék körül is lehet. A kockázatokról beszélve elmondta, hogy gazdaságilag kisebb lehet a hatása egy újabb járványhullámnak az eddigiekhez képest, ha lesznek is korlátozások, azok kisebb mértékűek lehetnek, mint az első három hullám idején. Izraelben, ahol a delta variáns jelenléte erőteljesebb, sincsenek már olyan komoly korlátozások, mint korábban – hozta fel példaként.

Kapcsolódó cikkek