Magyar-izraeli program támogathatja a kutatói mobilitást

Magyar-izraeli program támogathatja a kutatói mobilitást

Már 2021 második felében a kutatói mobilitást támogató közös programot indíthat Magyarország és Izrael. Erről tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap a médiát.

Palkovics László innovációs és technológiai minisztert idézve a közleményben azt írták, hogy az ipari és innovációs kapcsolatok szorosabbra fűzéséért a társminisztériumok a közeljövőben szándéknyilatkozatban jelölik ki a stratégiai együttműködések kiemelt területeit.

A kétoldalú gazdasági vegyes bizottság társelnöki feladatait is ellátó miniszter erről vasárnap Zalaegerszegen beszélt, ahol Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövetnek bemutatta a ZalaZone járműipari tesztpályát.

Palkovics László kiemelte, Magyarország regionális és európai szinten vezető szerepet akar betölteni az önvezető autók fejlesztésében. A világszínvonalú ZalaZone járműipari tesztpálya folyamatosan bizonyítja szinte kimeríthetetlen hasznosítási lehetőségeit, bővíthető képességeit, kapcsolódási lehetőségeit a többi között az 5G, a védelmi ipar vagy a logisztika irányába.

“A létesítmény és a körülötte rohamtempóban kiépülő ipari-innovációs-oktatási ökoszisztéma vonzó lehet az izraeli kutatóintézeti, vállalati partnerek számára is”

– fogalmazott.

A minisztérium azon dolgozik, hogy Magyarország a lakosságával arányos mértékben, 2,18 százalékkal részesedjen a közvetlenül pályázható uniós forrásokból 2027-re. Ezen törekvés valóra váltásában is hasznunkra válhat a tapasztalatok megosztása.

“Izrael mintegy 1500 támogatott projekttel, több mint 1,1 milliárd euró elnyert forrással az egyik legsikeresebb társult ország volt az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjában”

– fejtette ki a miniszter.

A közleményben a tárca rámutatott, a korábbi pénzügyi időszak forrásaiból Magyarország 1400 nyertes pályázat útján eddig mintegy 350 millió euró támogatáshoz jutott, ami a Horizont 2020 teljes keretösszegének 0,6 százalékát teszi ki. Nemzetközi konzorciumok partnereiként 118 társfinanszírozott projektben működtek együtt magyar és izraeli szervezetek, amelyek így összesen 77 millió euró támogatásban részesültek.

“A kutatási infrastruktúrák, az infokommunikációs és egészségügyi technológiák, az élelmezésbiztonság és fenntartható mezőgazdaság mellett Izrael a járműiparban is szorgalmazza az élénkebb együttműködést”

– közölték.

A tárca tájékoztatása szerint aláírás előtt áll az izraeli tudományos és technológiai minisztériummal kötendő együttműködés keretrendszerét rögzítő szándéknyilatkozat.

“A felek a gazdasági együttműködési vegyesbizottság következő ülésén vagy társelnöki találkozóján véglegesíthetik a dokumentumot”

– írták.

Kapcsolódó cikkek