gazda a mezőn (illusztráció), fotó: pixabay.com

Fenntarthatóbb élelmezési rendszerért dolgozik Magyarország

Fenntarthatóbb élelmezési rendszerért dolgozik Magyarország

Magyarország aktívan részt vesz az ENSZ Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozójára történő felkészülésben, ugyanis tisztában van azzal, hogy a fenntartható mezőgazdaságnak és élelmezésnek óriási szerepe van a fenntartható élelmezési célok 2030-ra történő elérésében. Ezt mondta az Agrárminisztérium pénteki közleménye szerint a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozóját idén szeptemberben az ENSZ főtitkárának kezdeményezésére rendezik meg. Bencsik Dávid ebből az alkalomból egyeztetést folytatott az élelmezési csúcstalálkozót segítő, magas szintű ENSZ-tanácsadóval, David Nabarróval. Bencsik Dávid véleménye szerint – aki a program magyarországi párbeszédért felelős koordinátora is – büszkeségre ad okot, hogy a fontos csúcstalálkozó tanácsadó testületében is jutott hely Magyarországnak, Kálmán Zoltán, FAO-állandó képviselő személyében.

“Örülünk, hogy részesei lehetünk ennek a fontos folyamatnak, amely meghatározza gyermekeink jövőjét”

– fogalmazott a helyettes államtitkár, aki tárgyalópartnerének beszámolt arról, milyen konkrét lépéseket tesz Magyarország a témával kapcsolatos párbeszéd megvalósítása érdekében. Ennek eleme az Agrárminisztérium által kezdeményezett kormányzati szintű párbeszéd áprilisban, valamint májusban, a civil szféra bevonásával zajló megbeszélés. Ez utóbbit Varga Judit, a nagy sikerű Gasztrohős program vezetője szervezi, akit az élelmezési csúcstalálkozó élelmezési bajnokának neveztek ki.

A szeptemberi nemzetközi kongresszus témái között lesz: a biztonságos és tápláló élelmiszer biztosítása, a fenntartható fogyasztási sémák, a természetbarát termelés, valamint a megélhetés javítása.

David Nabarro és Bencsik Dávid egyetértett abban, hogy a visegrádi négyek tagállamainak hasonló gondolkodásmódja, körülményei és problémái jó alapot teremthetnek a regionális szintű párbeszéd megvalósításához is a V4-es magyar elnökség idején. Magyarország elkötelezett az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozójának céljai mellett – zárta a megbeszélést Bencsik Dávid.

Kapcsolódó cikkek