Orvosi eszközöket terveznek a NASA mérnökei

Orvosi eszközöket terveznek a NASA mérnökei

Az amerikai Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) mérnökei is segítenek a koronavírus elleni küzdelemben. Erről posztolt a szervezet a hivatalos Twitter-fiókjában pénteken.

“Mi általában űrrepülőket és nem orvosi eszközöket készítünk, de segíteni akarunk”

– olvasható a mikroblogon.

Kaliforniai laboratóriumukban a NASA mérnökei 37 nap alatt terveztek meg egy lélegeztetőgépet, amely tömeggyártásra is alkalmas. A szerkezetet New York egyik kórházában már ki is próbálták, gyártásának és alkalmazásának engedélyezése az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) már folyamatban van.

Az űrhajózási szakemberek más védőfelszerelést is terveznek, például sisak-oxigénlégző rendszert. Ez egyébként nem újdonság a számukra, hiszen eredetileg nagy magasságú repülésekhez kifejlesztett magassági védőfelszerelésről van szó, de mint kiderült, a Covid-19 betegségben szenvedő, de enyhébb tünetekkel rendelkező betegek kezelésére is alkalmas.

A mérnökök – a hivatal közlése szerint – eddig mintegy 250 javaslatot terjesztettek elő arról, hogy a NASA hogyan segíthetné a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

“A NASA egyedülálló módon képes a koronavírusra adandó szövetségi válasz segítésére, figyelembe véve felszereltségét, szakemberállományát és eddigi szakmai tapasztalatait”

– fogalmazott Jim Bridenstine, a NASA vezetője, aki közleményt adott ki pénteken.

Kapcsolódó cikkek