Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI (archív)

Orbán Viktor: az ellenzék nélkül is megoldjuk a válságot

Orbán Viktor: az ellenzék nélkül is megoldjuk a válságot

Ha az ellenzéki képviselők nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nélkülük is meg fogjuk oldani a válságot. Ezt mondta a miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén, a napirend előtti felszólalására érkezett frakcióválaszokra reagálva.

Orbán Viktor viszonválaszában kiemelte:

“a helyzet most is nehéz, és még nehezebb lesz”.

Mindegy, mitől fél az ellenzék, nekem 133 bátor ember kell, az ország 133 legbátrabb embere, és azok önök itt, a kormánypárti oldalon vannak – fogalmazott.

Arra kérte a képviselőket, hogy ne hátráljanak meg, ne bizonytalanodjanak el, hanem vigyék végig azokat a döntéseket, amelyek segítik az országot, “legyenek bátrak”. Hangsúlyozta, korábban is közös védekezést kért, és most nehéz idők jönnek. Ezért mindenkit arra kért,

“szedje össze magát és nőjön fel a feladathoz”.

A miniszterelnök kifejtette, a kormánynak nincs szükséges fix határidőre, és minden nap lesz joga a parlamentnek arra, hogy azt mondja, “eddig és ne tovább”. Fogadják el a törvényt, és utána bármelyik nap visszavehetik a jogokat a kormánytól – kérte a képviselőktől.

A javasolt 90 napos határidőről elmondta: 90 nap múlva “rosszabb állapotban leszünk”, mint most, mert ha a védekezés sikeres, elnyúlik a járvány, hiszen a cél a terjedés lassítsa, hogy ne mindenki egyszerre legyen beteg. A feladat a fertőzés útvonalának megtervezése, mert megállítani nem lehet, és a cél, hogy úgy haladjon, hogy egyetlen pillanatra se mondja fel a szolgálatot az egészségügyi ellátórendszer  – magyarázta. Hozzáfűzte: minél jobban lassítják a járványt, annál hosszabb lesz, és nem három hónapig tart.

“Orbán Viktor azt ajánlotta, a járvány után vitassák meg, hogy időben észlelték-e a vírus terjedését. Az elsők között hirdettek veszélyhelyzet és tettek meg minden fontos lépést”

– közölte.

Azt is mondta az ellenzéknek, hogy most azért harcolnak, Magyarország maradjon működő, demokratikus jogállam, holott eddig mindig azt hallotta, hogy Magyarország nem működő, nem demokratikus és nem jogállam.

Megjegyezte, az eddigi intézkedések elegendők, de újabbakra lesz szükség, ugyanakkor nem helyes lekicsinyelni az eddigi döntéseket, mert az például, hogy 3600 milliárd forintot hagynak az embereknél idén, nem kevés.

A miniszterelnök visszautasította, hogy bezárták volna az iskolákat. Az épületeket sem zárták be, hanem az oktatás átállt egy másik rendre, egy digitális rendre. A beadott gyermekeket pedig a tanárok ötfős csoportokban oktatják, megőrzik, és van esély az érettségire, nem vesztették el a tanévet a tanulók – jelentette ki. A védőfelszelések szétosztásáról közölte, az operatív törzs ülésein foglalkoznak ezzel, és három tényezőt vesznek figyelembe, azt, hogy mennyi eszköz van, a betegek várható száma hogyan alakul, és mennyi az egészségügyi dolgozók száma.

“Ettől függően mondják meg, ki mikor mennyi védőfelszerelést kap, egy sorrendet jelöltek ki”

– mutatott rá.

Orbán Viktor kitért rá, Kínában az egészségügyi dolgozók 4 százaléka fertőződött meg, Olaszországban 10 százaléka. Most létszámgazdálkodás is van,

“katonai mozgósítási terv szerint haladnak a dolgok”

– fogalmazott.

Megjegyezte, ne követelje az ellenzék, hogy a WHO ajánlása alapján teszteljenek, mert azt teszik.

A kormányfő a kijárási tilalom felvetéséről elmondta: ezt a lehetőséget mérlegelik, és különböző országokban különböző dolgokkal próbálkoznak. A teljes kijárási tilalom valószínűleg nem is lehetséges, gondolkodni lehet rajta, ahogy azon is, hogy kit kitől szigeteljenek el. Egyelőre követik a tapasztalatokat, különösen Ausztriáét – tette hozzá.

Az ellenzéki képviselők részéről felvetett gazdasági javaslatokról közölte, ezek nagy része megszorítást követel, további munkahelyek megszűnéséhez vezetne, a kormány ellenben meg akarja védeni a munkahelyeket.

“Nem segélyt akarnak adni az embereknek, mert a munka segít, nem a segély”

– vélekedett.

Arról is beszélt, hogy a védőfelszerelések állami gyártásban készülnek, ezeket nem tudják piacra dobni, így amikor az ellenzék hatósági árat követel ezekre az eszközökre, azokra a termékekre kéri, amelyek külföldről ékeznek.

“Viszont ha hatósági árat vezetnek be például a maszkokra, olyan helyzet alakulhat ki, hogy egyetlen patikus sem hoz be és árul ilyet, egy sem lesz kapható”

– magyarázta.

Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy román mintára vezessenek be változásokat a törvényalkotásban, azt mondta: óvatosnak kellene lennie az ellenzéknek az ilyen javaslatokkal, mert ott a kormány olyan kérdésben is, amely törvényalkotási tárgy, saját hatáskörben módosíthat és alkothat törvényt békeidőben is, és az így hozott intézkedés hat hónapig hatályban marad.

A felvetett béremelések tekintetében kifejtette: nyilván ezek a kérések mind indokoltak, de meg kell fontolni, hogy valóban most van-e ennek itt az ideje, ahelyett, hogy minden erőt a munkahelyek megvédésére és újak teremtésére fordítanának.

Kapcsolódó cikkek