fotó: pixabay.com

Koronavírus: nem tarthatnak szabadtéri szentmiséket Szentkúton

Koronavírus: nem tarthatnak szabadtéri szentmiséket Szentkúton

Mégsem tarthatnak szabadtéri szentmiséket Mátraverebély-Szentkúton, a nemzeti kegyhelyen. Ezt közölte a Váci Egyházmegyéhez tartozó kegyhely sajtófőnöke vasárnap.

Kerekes-Dancsok Regina közleménye szerint jövő keddtől újra nyilvánossá válnak a szentmisék a szentkúti bazilikában, azonban a váci püspök korábbi rendelkezését módosítva

május 10-től mégsem lehetséges szabadtéri miséket rendezni a nemzeti kegyhelyen.

A rendelkezés rögzíti továbbá, hogy a

“váci egyházmegye Pest megyén kívüli területein (például Szentkúton) a templomban tarthatók szentmisék hétköznap és vasárnap, a következő feltételekkel: padonként egy ember üljön, ne közvetlen egymás mögött üljenek, használjanak szájmaszkot, csak 65 év alattiak vehetnek részt rajta”.

Ugyancsak a püspöki rendelkezés előírása szerint a szentmiséken a békeköszöntésnél a kézfogás továbbra sem lehetséges. Csak kézbe szabad áldozni, és áldoztatás előtt és után fertőtlenítenie kell a kezét az áldoztatónak. Perselyezés csak a mise végén lehetséges, gyóntatás pedig szabadtéren lesz. Mátraverebély-Szentkúton a vasárnapi misék időpontja szokás szerint 9 és 11 óra, a szentséges litániák pedig 10.30-tól lesznek a templomban.

A hétköznapi misék és a zsolozsmák már május 5-től nyilvánosak a templomban.

A liturgikus rend megtalálható a kegyhely honlapján.

Kapcsolódó cikkek