koronavírus, forrás: Wikipédia

Koronavírus: ilyen helyzetben vannak a Benelux államok

Koronavírus: ilyen helyzetben vannak a Benelux államok

Belgiumban tovább csökkent az új esetszám, az elmúlt 24 órában 71 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt. Hollandiában a fertőzöttek száma több mint egy hete lényegében azonosnak mondható. A luxemburgi egészségügyi minisztérium harmadik hete nem jelentett a koronavírushoz köthető halálesetet.

A belga közegészségügyi szolgálat hétfői tájékoztatása szerint vasárnap óta több mint 12 000 vírustesztet végeztek, amelyből 71 lett pozitív.

Ezzel 60 100 lett a fertőzéssel március eleje óta regisztráltak száma. Az újonnan feljegyezett esetek közel egy hete száz körül, vagy az alatt vannak.

Az elmúlt nap alatt hatan haltak meg a betegségben. Hárman kórházban, hárman idősek otthonában. A járvány belgiumi megjelenése óta 9661-en hunytak el a koronavírus-járványhoz köthetően. Kórházba 17 embert vittek, gyógyultan 21-en hagyhatták el a gyógyászati intézményeket.

Jelenleg 397 embert ápolnak kórházban, közülük 84-en részesülnek intenzív ellátásban. Lélegeztetőgépet 42 esetben kell alkalmazni.

A belga sajtó beszámolója szerint újra teljes körűen üzemel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér, noha a repteret működtető igazgatóság arról tájékoztatott, hogy a járványt megelőző időszakhoz képest a jártatok mindössze mintegy 10 százalékát indítják és fogadják hétfőtől.

Ez hozzávetőlegesen napi 60 járatot jelent 36 úti célra. Elmondták, a nyár folyamán a rendes aktivitás legfeljebb 15-20 százalékát érhetik el.

“Százszázalékos működés 2021 vége, 2022  eleje előtt nem várható. Ez elősorban a nyaralások és az üzleti utak beindulásától függ”

– közölték.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió arról számolt be, hogy a brüsszeli repülőtér a területére minden belépő utast rövid koronavírus-ellenőrzésnek vet alá hétfőtől. A nap folyamán eddig a mintegy 3500 utasból tizennégy esetében mértek 38 Celsiusfokot meghaladó testhőmérsékletet. Őket az épületen kívül elhelyezett egészségügyi szolgálathoz irányították.

Közülük egy utas mutatta a koronavírus jeleit, őt nem engedték felszállni a repülőgépre.

A The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál arról számolt be, hogy minden belgiumi lakos egy arcmaszk átvételére jogosult hétfőtől. A gyógyszertárakban átvehető maszkokat online összekapcsolt internetes regisztrációt követően előbb a 75 év felettiek kaphatják meg, majd minden tartózkodási engedéllyel rendelkező belgiumi lakos.

A Le Soir című napilap azt közölte, hétfőtől ismét engedélyezik a látogatást a brüsszeli idősotthonokban. A rendelkezés szerint egy bentlakó hetente négy látogatót fogadhat, egyszerre kettőt. A lakók számára lehetővé tették, hogy fodrászhoz mehessenek, illetve engedélyezték az otthonokon kívül szervezett kirándulások megtartását is. Az érintett szakszervezetek arra kérik a fenntartókat, hogy legkésőbb július elsejéig vezessék be a könnyítő intézkedéseket.

Hollandiában a hatóságok hétfő délutáni tájékoztatása szerint a koronavírussal fertőzöttek száma több mint egy hete lényegében azonosnak mondható.

Hétfőre újabb 165 esetben volt pozitív a vírusteszt eredménye, ezzel ez idáig 48 948 ember esetében mutatták ki a kórokozó jelenlétét az országban. A járvány következtében elhunytak száma enyhén emelkedett, de a korábbi adatokhoz képest alacsony szinten maradt. Vasárnap óta hatan hunytak el a koronavírushoz köthetően. A kórokozó hollandiai megjelenése óta 6065-en haltak meg a betegségben.

A helyi média arról számolt be, hogy a koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében hétfőtől kötelezővé tették az arcmaszk viselését az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér teljes területén és az onnan induló járatokon egyaránt.

Mivel a maszk viselése kötelező, nem korlátozzák a repülőgépen utazók számát. A megelőző intézkedések közé tartozik a testhőmérséklet mérése, valamint az utasok ülőhelyeit rögzítő listák átadása a földi személyzetnek annak érdekében, hogy egy érkező utas pozitív vírustesztje esetén nyomon lehessen követni, kik ültek a közelében.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium harmadik hete nem jelentett a koronavírushoz köthető halálesetet.

A járvány megjelenése óta 110 ember hunyt el a betegségben. Amíg a hétvégén hét, hétfőre két ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét. Ezzel a nagyhercegségben 4072-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Kórházban 14 embert ápolnak, feleannyit, mint egy hete. Az ápoltak közül egy részesül intenzív ellátásban.

Kapcsolódó cikkek