Koronavírus: fontos döntést hozott az Egyesült Államok elnöke

Koronavírus: fontos döntést hozott az Egyesült Államok elnöke

Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot. Ezt jelentette be pénteken éjjel kiadott közleményében a Fehér Ház.
Az elnök egyúttal elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szövetségi kormányzat pénzalapokat szabadít fel, amelyekkel Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szabadon rendelkezhet az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése ellen, illetve bővítheti a kórházi kapacitásokat a megbetegedettek kezeléséhez.

Andrew Cuomo pénteken délelőtt rendelte el, hogy a nem létfontosságú feladatokat ellátóknak otthon kell maradniuk.

“Ez a leghasznosabb dolog, amit tehetünk a vírus terjedésének megállításáért”

– nyilatkozta a kormányzó péntek este az egyik amerikai televíziónak. A kormányzó egyébként nem karanténnak vagy elkülönítésnek nevezte a kötelező otthonmaradást, hanem “otthoni menedéknek”. Mint elmondta,

azért, mert a “karantén” vagy az “elkülönítés” kifejezések félelmet keltenek, aggodalommal töltik el az embereket.

“Ma pedig nagyon is számít, hogy milyen szavakat használunk”

– hangsúlyozta.

a Fehér Ház Washington DC-ben, a mindenkori amerikai elnök otthona és munkahelye

Pénteken – a New York-i bejelentés után – Illinois és Connecticut államok kormányzói is hasonló rendeletet hoztak a vírus terjedésének megállítására. Elsőként az Egyesült Államok tagállamai közül Kaliforniában hirdették ki, hogy senki nem hagyhatja el az otthonát. Gavin Newsom kormányzó csütörtökön vezette be a korlátozást, amelynek következtében Kalifornia zárlat alá került, az ott élő több mint 40 millió embernek nem szabad elhagynia az otthonát.

A kaliforniai rendőrség több helyütt drónokkal járőrözik és ellenőrzi, hogy betartják-e a kormányzó rendeletét.

A drónokat hangosbeszélőkkel és éjszakai munkára is alkalmas kamerákkal szerelték fel. Amerikai sajtójelentések szerint a San Diego városához közeli egyik rendőrőrs például 11 000 drónt vásárolt Kínából.

Kapcsolódó cikkek