illusztráció, forrás: pixabay.com

Operatív törzs: újabb jelentős mennyiségű védőeszköz-szállítmányt kapnak a kórházak

Operatív törzs: újabb jelentős mennyiségű védőeszköz-szállítmányt kapnak a kórházak

Pénteken is több kórházba érkezik jelentős mennyiségű védőeszköz-szállítmány. Ezt közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a pénteki online sajtótájékoztatón, és arra kérte a lakosságot, a hétvégén is tartsák be a korlátozó szabályokat, ne veszélyeztessék saját egészségüket, illetve másokét.

Lakatos Tibor ezredes elmondta: folyamatosan ellátják a kórházakat védőfelszerelésekkel, pénteken több helyre is érkezik szállítmány. Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, a Dél-pesti Centrumkórházba, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe és a Szent János-kórházba, vidéken Veszprémbe, Székesfehérvárra, Tatabányára, Ajkra és Szekszárdra indul el jelentős mennyiségű szállítmány védőeszközökkel és felszerelésekkel. Hozzátette,

a jövő héten folytatják a kiszállítást és biztosítják a kórházak számára a tartalékkészleteket.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arra kérte a lakosságot, a hétvégén is tartsák be a korlátozó szabályokat, ne veszélyeztessék saját egészségüket, illetve másokét. Az ezredes a sajtótájékoztatón megköszönte munkatársainak az áldozatos munkát, amit pénteken, a rendőrség napján is végeznek az országban élők egészsége, élete megóvása érdekében.

Felidézte, a hétvégén mindig több szabályszegéssel találkoznak, mert hétköznap a munkába járó állampolgároknak jóval nagyobb lehetőségük van a kijárási korlátozás szabályai alóli törvényes felmentésre, de hétvégén ez a lehetőség szűkül.
koronavírus, forrás: Wikipédia

A tapasztalatok szerint ilyenkor többen hagyják el alapos indok nélkül a lakóhelyüket, nem tartják be a meghatározott távolságra vonatkozó szabályokat, és vannak, akik a vendéglátóhelyeken nem a megengedett célból tartózkodnak. Jelezte, a hétvégére a polgármesterek ismét felhatalmazást kapnak, hogy településükön a kijárás szigorúbb szabályait határozzák meg. Az operatív törzs tapasztalata szerint a polgármesterek eddig is jól éltek a lehetőséggel és intézkedéseik a járvány terjedésének lassítását szolgálták.

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy péntek hajnal óta működik a régi hegyeshalmi határátkelő, folyamatos az Ausztria és Magyarország között ingázók ki- és beléptetése.

Mint mondta, a határátkelő újranyitása a mezőgazdaságban dolgozóknak is nagy segítség, hiszen a gazdák vontatókkal, mezőgazdasági járművekkel nem tudták használni az autópálya-átkelőhelyet. Azzal kapcsolatban, hogy a főváros rendeletben írta elő a maszkviselést a boltokban, az ezredes közölte: ennek az ellenőrzése annak a feladata, aki a szabályt megalkotta. Ebben részt vehetnek egyes rendészeti feladatot ellátó szervezetek, a közterület-felügyelők, és a polgárőrség is jelezheti, ha a szabály megszegését tapasztalja.

Kapcsolódó cikkek