forrás: pixabay.com

Operatív törzs: fokozatosan, szigorú szabályok és menetrend szerint újraindul az élet

Operatív törzs: fokozatosan, szigorú szabályok és menetrend szerint újraindul az élet

A hétfőn életbe lépő új szabályokkal megkezdődik a járvány elleni védekezés második szakasza, amelyben szigorú szabályok és menetrend szerint indítják újra az életet. Ezt közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert azt is elmondta, hogy a járvány területi különbségei miatt eltérő szabályok vonatkoznak majd vidékre és Budapestre. Kiemelte azt is, hogy hatályba lépett az a kormányrendelet, amely a kijárási korlátozással kapcsolatban alapos indoknak minősíti – figyelemmel a közelgő érettségire – a tanulmányi kötelezettség teljesítését, valamint a tanulmányok lezárásából fakadó vizsgakötelezettségek teljesítését.

Azt is közölte, hogy 304-re emelkedett a járványüggyel kapcsolatban indított büntetőeljárások száma. Rémhírterjesztés miatt 80, közveszéllyel fenyegetés ügyében 26, csalás miatt 92, járványügyi szabályszegés ügyében pedig 18 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást. Ezekkel összefüggésben mostanáig 56 gyanúsítottat hallgattak ki.

A határforgalomról Kiss Róbert közölte: a teherforgalomban a belépő oldalon Csanádpalotánál és Ártándnál, a kilépő oldalon Csanádpalotánál egyórás várakozási idővel kellett számolni délelőtt. Beszámolt arról is, hogy az elmúlt 24 órában 1186 hatósági házi karantént rendeltek el, így ismét 10 000 fölé emelkedett ezek száma. A hatósági házi karanténnal összefüggésben az elmúlt 24 órában 19 esetben tapasztaltak szabályszegéseket.

“A rendőrség március 12-től ellenőrzi a hatósági házi karanténban levőket, eddig összesen 1333 esetben kellett intézkedniük a szabályokat be nem tartókkal szemben”

– mondta el Kiss Róbert.

Közölte, a kijárási korlátozással összefüggésben az elmúlt 24 órában 1075 rendőri intézkedést történt, ebből 448 esetben figyelmeztetéssel éltek, 296 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, illetve 331 esetben feljelentést tettek. A kijárási korlátozással kapcsolatban eddig 39 619 intézkedést tettek.

A háromnapos hosszú hétvégére vonatkozó újságírói felvetésre, miszerint piknikezők lephetik el a nagyobb parkokat, azt mondta, május 3-ig az eredeti ütemben végrehajtják a kijárási korlátozás rendőrségi ellenőrzését. Továbbra is csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát mindenki – hívta fel a figyelmet,

hozzátéve, hogy az előttünk álló hétvégén az önkormányzatok rendelettel az általánosnál szigorúbb szabályokat is hozhatnak.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy egyes kerületi polgármesterek különböző forgalomkorlátozásokat szerveznek, azt közölte: az önkormányzatok a saját kezelésükben lévő közutakról hozhatnak saját hatáskörükben forgalomkorlátozó döntéseket.

Arra a felvetésre, nem tartanak-e attól, hogy a fővárosból tömegek indulnak majd vidékre, arra hívta fel a fővárosiak figyelmét, hogy Budapesten a kijárási korlátozások magatartási szabályai május 3. után is érvényben maradnak.

“A fővárosiak továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonaikat”

– mondta Kiss Róbert.

Kapcsolódó cikkek