forrás: pixabay.com

Koronavírus: csökken a fertőzöttek száma Ausztriában

Koronavírus: csökken a fertőzöttek száma Ausztriában

Az elmúlt 24 órában 1,6 százalékkal csökkent az ilyen esetek száma, vagyis a vasárnapi adathoz képest hétfőn már 38-cal vannak kevesebben azok, akik még nem gyógyultak meg a fertőzés következményeiből.

A legtöbb aktív fertőzött Stájerország tartományban (546 fő) és Bécsben található (520 fő). Folytatódik a kedvező tendencia Ausztriában.

Eddig 15 274-en fertőződtek meg koronavírussal; 12 362 embert időközben gyógyulttá nyilvánítottak. Kórházi kezelésre 579-en szorulnak, közülük 140-en vannak intenzívosztályon. A betegség okozta szövődményekbe 549-en haltak bele. A koronavírus-tesztet 232,537 esetben végezték el.

Az Egészségügyi Minisztérium közben bejelentette, hogy a március közepe óta érvényben lévő kijárási korlátozások ellenére megengedett a hozzátartozóknál, illetve a barátoknál tett privát látogatás. A kijárási korlátozás a nyilvános helyekre vonatkozik; lehetőség van ugyanakkor egészségügyi sétára, illetve a szabad levegőn való tartózkodásra; ennek feltétele ugyanakkor, hogy a nem közös háztartásban élő személyektől legalább egy méteres távolságot kell tartani.

Az április végéig érvényben lévő korlátozás esetleges feloldásáról, illetve meghosszabbításáról a hónap végéig döntenek. Az embereket ugyanakkor arra kérik, lehetőség szerint csökkentsék a személyes találkozásokat, a vírus újbóli terjedésének megakadályozása érdekében.

Közben Alma Zadic (Zöldek) igazságügyi miniszter bejelentette, hogy május 11-től enyhítik a látogatási tilalmat a börtönökben, így a hozzátartozók bemehetnek a fogvatartottakhoz. A tárcavezető javaslatot tett arra, hogy 300 fővel, lehetőség szerint női alkalmazottakkal növeljék a börtönőrök számát. Zadic szerint sokan vonzónak találják majd ezt a karrierlehetőséget, ami egyben “biztonságos, válságbiztos, felelősségteljes állást” jelent majd.

forrás: pixabay.com

Ráadásul a tervek szerint a munkalehetőségek is bővülnek, a tárcavezető ugyanis létrehozna egy olyan részleget, ahol a börtönből történő szabadulásra készítik fel a fogvatartottakat; hogy minél nagyobb eséllyel illeszkedjenek vissza a társadalomba., és emellett egy jogi irodát is működtetnének, ahol a börtönlakók hétköznapi gondjaival foglalkoznának.

Ezenfelül  a személyi állomány számára rendelkezésre álló költségvetés a tavalyihoz képest 2,5 millió euróval emelkedik majd.

Friedrich Alexander König, a Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője arról számolt be, hogy Ausztria 28 börtöne “fertőzésmentes” maradt; két új fogoly koronavírus-tesztje lett pozitív, őket azonban elkülönítették.

“A börtönőrök közül hét ember tesztje lett pozitív, de ők nem szolgálattétel közben kapták meg a fertőzést. König ismertette azt is, hogy a fogvatartottak a válság idején is részesülnek terápiás kezelésben, illetve lelki gondozásban. A terapeutákkal való beszélgetések egyes intézményekben telefonon, másutt pedig csoportosan történnek”

– tette hozzá. Ígéretet tett arra, hogy az enyhítések bevezetésével egy időben a gyógykezelések is egyre intenzívebbé válnak majd.

Kapcsolódó cikkek