férfi a börtönben (illusztráció), forrás: pixabay.com

Rabokra támadó börtönőröket bilincseltek meg

Rabokra támadó börtönőröket bilincseltek meg

Őrizetbe vett a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség négy büntetés-végrehajtási dolgozót, akik a gyanú szerint életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat. Ezt közölte a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken.

A rendelkezésre álló adatok szerint szeptember 25-én reggel egy kelet-magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben a vagyon elleni erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztés büntetését töltő középkorú fogvatartott a figyelmeztetések ellenére ismételten megszegte az intézeti szabályokat.

Ezt észrevette a felügyelet, és két büntetésvégrehajtási dolgozó a fogvatartottal szemben testi kényszert és bilincset alkalmazott.

A megalapozott gyanú szerint a felügyelők – akikhez később még két társuk is csatlakozott – túllépték a jogszerű intézkedés kereteit és többször megütötték a férfit, akit a mentők eszméletlenül, életveszélyes állapotban vitték kórházba. A nyomozó ügyészség hivatalos eljárásban, csoportosan elkövetett bántalmazás és életveszélyt okozó testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a büntetés-végrehajtási dolgozókat, akik tagadták a bűncselekmény elkövetését. A főügyészség tájékoztatása szerint a bűncselekmény – a bűnhalmazatra tekintettel – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Azt is közölték, hogy a nyomozó ügyészség indítványozta valamennyi gyanúsított letartóztatását, erről a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának nyomozási bírája pénteken dönt.

Kapcsolódó cikkek