koronavírus, forrás: Wikipédia

Koronavírus: folytatódik az üzletek és az iskolák újranyitása Ausztriában

Koronavírus: folytatódik az üzletek és az iskolák újranyitása Ausztriában

A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések további enyhítését Sebastian Kurz kancellár kedden jelentette be Bécsben.

“Jó úton vagyunk, az óvintézkedések hatásosak”

– jelentette ki.

“A hétvégén száz alá csökkent az új fertőzöttek számának napi növekedése, és ez nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is a legjobb eredmény”

– tette hozzá.

A jövőbeni enyhítésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: “annyi szabadságot kell adni, amennyi lehetséges, és annyi korlátozást kell érvényben hagyni, amennyi szükséges”. Kifejtette, fokozatosan, óvatosan folytatják az ország újranyitását, és folyamatosan figyelik a koronavírus terjedésével kapcsolatos számokat, hogy szükség esetén “behúzhassák a vészféket”.

Ugyanakkor a kancellár felhívta a figyelmet arra, hogy az enyhítések bevezetésével folyamatosan nő az egyének felelőssége is.
forrás: pixabay.com

Az újranyitás részleteit ismertetve azt mondta, kedden kinyitottak a kisebb üzletek, május elsején pedig valamennyi üzlet újranyithat, és a szolgáltatások, így többek között a fodrászatok is fogadhatják a vendégeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szájmaszkot kell viselni, és be kell tartani a kötelező távolságot.

“Az iskolákban május 4-től megkezdődik az érettségire, illetve a záróvizsgákra való felkészülés, május közepétől pedig az alsóbb iskolai osztályokban is folytatódhat a tanítás, de ennek részleteiről később tájékoztatnak”

– tette hozzá.

A vendéglátóhelyek május közepén nyithatnak, de a munkatársaknak szájmaszkot kell viselniük. A templomokban május 15-től tarthatnak istentiszteleteket. Az április végéig érvényben lévő kijárási korlátozások esetleges meghosszabbításáról később döntenek majd. Kurz leszögezte, hogy a határellenőrzések megszüntetése, illetve az utazási korlátozások feloldása is a koronavírus terjedésével, illetve megfékezésével kapcsolatos számok függvénye, ezekről a szomszédos országokkal egyenként tárgyalnak.

A kancellár közölte, hogy ő maga a tervek szerint Ausztriában tölti majd nyári szabadságát.
forrás: pixabay.com

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy az újranyitás második szakasza nehezebb lesz az elsőnél, mivel nincsenek tapasztalatok arra vonatkozóan, hogyan lehet a korlátozások enyhítésével egy időben megakadályozni a vírus terjedésének esetleges újbóli felgyorsulását. A tárcavezető ismertette, hogy eddig 14 845-an fertőződtek meg koronavírussal, hétfő óta 78 új beteget diagnosztizáltak.

“Feltűnően pozitív trend” figyelhető meg szerinte, a betegek száma ugyanis folyamatosan csökken: jelenleg 3,411 beteget tartanak nyilván, közülük 756-an szorulnak kórházi kezelésre, 196-an vannak intenzívosztályon.

A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 483-an haltak bele. Karl Nehammer belügyminiszter ismertette, hogy a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett korlátozások megszegése miatt 28 000 feljelentés történt. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy tárgyalásokat folytatnak az Ausztriával szomszédos országok, így Németország, Csehország és Magyarország belügyminisztereivel az utazási korlátozások esetleges visszavonásáról.

“Az a cél, hogy a határellenőrzések megszüntetésével együtt valamennyi országban sikerüljön megfékezni a koronavírus terjedését”

– mondta.

Kapcsolódó cikkek