A történelemmel folytatódik az érettségi

A történelemmel folytatódik az érettségi

Szerdán országszerte megkezdődtek a történelem írásbeli érettségi vizsgák. Az Oktatási Hivatal által közölt adatok szerint középszinten 1243 helyszínen 66 396 vizsgázó, közülük 2028 diák angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven, emelt szinten 189 helyszínen 8301 vizsgázó, közülük 146 diák angol, francia, horvát, német, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven érettségizik.

A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be az egyes feladatok megoldására.
Az írásbeli feladatsor körülbelül 60 százaléka a magyar, 40 százaléka pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódik.

Az összes feladat mintegy fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

A feladatlap megoldásához segédeszközként a vizsgázók a középiskolai történelmi atlaszt, az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szervnél kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlaszt használhatják. A történelem emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart, és két feladatsorból áll (I.: egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, II.: szöveges (kifejtendő) feladatok). A vizsgázók először az I. feladatlapot oldják meg. A dolgozatokat 100 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztható ki a II. feladatlap. Az írásbeli feladatsor körülbelül 60 százaléka a magyar, 40 százaléka pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódik. Az összes feladat mintegy fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. A II. feladatlap megoldásához megengedett segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szervnél kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz. A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor is használható helyesírási szótár. Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik. Csütörtökön angolból vizsgáznak a diákok.

Kapcsolódó cikkek