forrás: pixabay.com

A cseh miniszterelnök megtippelte, mikor ér véget náluk a járvány

A cseh miniszterelnök megtippelte, mikor ér véget náluk a járvány

Csehországban valószínűleg májusban vagy júniusban visszatérhet az élet a normális medrébe. Így vélekedett Andrej Babis cseh kormányfő csütörtökön, a Blesk.cz című bulvárportálnak nyilatkozva.

“Optimista vagyok, nálunk a helyzet alakulása egészében kedvező. Ha azt nézem, hogyan alakul a helyzet Olaszországban, Spanyolországban vagy Ausztriában, akkor az európai átlaghoz viszonyítva nálunk nagyon jó a helyzet”

– mondta Babis az interjúban.

Pontosabb előrejelzéseket – jegyezte meg a kormányfő – csak a koronavírus-járvány április végi helyzete alapján lehet majd készíteni, amikorra Csehországban a járvány kicsúcsosodása várható.

Szakértői becslések szerint a fertőzöttek száma április végén 10 000-15 000 között alakulhat az országban.

“Azt követően a fertőzések számának csökkenése várható, és valamikor májusban vagy júniusban visszatérhetünk a normális élethez”

– vélekedett a miniszterelnök, majd hangsúlyozta,

a cseh állam ennek érdekében mindent megtesz, de az összeurópai helyzettől is sok függ.

Babis bízik abban, hogy a kisebb boltok húsvét után már kinyithatnak a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett. További korlátozó intézkedéseket a cseh kormány nem tervez, és a kedvezőtlen visszhang következtében lemondott a boltok vasárnapi nyitvatartásának mérlegelt korlátozásáról.

A miniszterelnök azt mondta, hogy ő maga egyelőre nem vetette alá magát tesztelésnek, mert erre nem lát semmi okot.

“Csehország a koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelemben elsősorban a dél-koreai, szingapúri és a hongkongi tapasztalatokat használja”
– jegyezte meg Babis.

Kapcsolódó cikkek