valahol Spanyolországban, fotó: pixabay.com

Koronavírus: Spanyolországban RNS-alapú vakcinát kapnak a 80 év felettiek

Koronavírus: Spanyolországban RNS-alapú vakcinát kapnak a 80 év felettiek

Ezt közölte Carolina Darias egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján Madridban.

A döntés azt jelenti, hogy a jelenleg európai hatósági engedéllyel rendelkező oltóanyagok közül a brit Oxford/AstraZeneca-vakcinát nem használják majd a legidősebbeknél. Várhatóan csütörtökön születhet döntés arról, hogy más országokhoz hasonlóan 65 év lesz-e a felső korhatára a brit fejlesztésű védőoltás alkalmazásának. A tárcavezető elmondta, februárban Spanyolország 1,8 millió Oxford/AstraZeneca-vakcinát és 1,77 millió Pfizer/BioNTech-vakcinát kap, emellett a Modernától 412 000 adag oltóanyag érkezik. Márciusban a Pfizer/BioNTech szállítmányát 2,7 millió dózisra emelik.

A Szputnyik V elnevezésű orosz oltóanyag alkalmazását firtató újságírói kérdésre Carolina Darias elmondta: bármely vakcina spanyolországi használatának feltétele az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye.

Spanyolország eddig 2,2 millió adag védőoltást kapott két gyógyszergyártótól. Mindkét dózist 498 ezren kapták meg, az első dózissal több mint 1,76 millió embert oltottak be. A dél-európai országban szerdára ismét enyhén mérséklődött a koronavírus terjedése. Százezer emberből átlagosan 815-en fertőzöttek, számuk egy hete még 899 volt.

“Az elmúlt 24 órában több mint 12 ezer új esetet diagnosztizáltak, a napi regisztrált esetszám 31 ezer volt”

– tájékoztatott az egészségügyi minisztérium.

A járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a hatvanezret, 1911-en az elmúlt egy hétben hunytak el.

Kapcsolódó cikkek