Kunhalmi Ágnes (archív)

Kunhalmi Ágnes: oligarchikus nagytőke közteherviselése is szükséges

Kunhalmi Ágnes: oligarchikus nagytőke közteherviselése is szükséges

Az MSZP a kormány szombaton bejelentett koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedéseinél markánsan baloldalibb gazdaságélénkítő csomagot javasol. Ezt mondta a szocialisták országgyűlési képviselője szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus aránytalannak és szelektívnek nevezte a kabinet elképzeléseit, aláhúzva, hogy szerintük a szolidaritásnak és versenyképesség megőrzésének egyszerre kell érvényesülnie.

Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott, nagyon hiányolják a kormány tervei közül az “oligarchikus nagytőke” közteherviselését.

A szocialista képviselő elmondta, üdvözlik, hogy a kabinet az MSZP javaslatát elfogadva 500 000 forintot juttat az egészségügyi dolgozóknak, bár örültek volna, ha ezt nem nyáron, hanem azonnal megkapják az érintettek. Megjegyezte még, hogy további béremeléseket javasolnak az egészségügyi és szociális szférában.

Kiemelte, szeretnék, ha a kormány a munkanélküli ellátást 3 hónapról 9 hónapra emelné és 100 000 forintban minimalizálná annak összegét.

Kunhalmi Ágnes arra kérte a kabinetet, hogy átmenetileg vállalja át a bérek 75-80 százalékát a cégektől, továbbá – szintén átmenetileg – vezessen be hatósági árat az alapvető élelmiszerekre, a védőfelszerelésekre és fertőtlenítőkre.

“Az MSZP emellett fontosnak tartaná egy elbocsátási stop bevezetését is”

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, a kormánynak áprilisra előre kellene hoznia az év végén esedékes nyugdíjkiegészítést, a 2,8 százalékos nyugdíjemelés helyett pedig minimum 6,5 százalékos növelésre lenne szükség.

Kunhalmi Ágnes megismételte pártja azon javaslatát is, amely a 60 év felettiek esetében lehetővé tenné a korengedményes nyugdíjazást.

Arról is beszélt, szeretnék, ha az önkormányzatoktól nem elvennének forrásokat, hanem újakat adnának nekik, mivel nagy részt vállalnak a vírus járvány elleni védekezésben.

Kapcsolódó cikkek