Pozitív minta az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) munkatársának kezében az OMSZ Pók utcai szûrõbuszánál Óbudán 2020. november 13-án, fotó: Mónus Márton/MTI

Csökken a fertőzöttek száma

Csökken a fertőzöttek száma

176, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 1936 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ez olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. Kiemelték, hogy eddig 3 603 901 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 665 067-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták, hogy 771 454-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 26 801-re, a gyógyultaké 486 435-re emelkedett.
Az aktív fertőzöttek száma 258 218. Kórházban 6443 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 782-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 35 472-en vannak, a mintavételek száma 5 297 235-re nőtt. Közölték, a járvány harmadik hulláma tetőzött, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos.

A magyar lakosság 37 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 21 százalékos átlaggal.

“Azok a regisztráltak, akiknek még nincs időpontjuk az oltásra, online foglalhatnak maguknak időpontot hétfőre, keddre és szerdára a kórházi oltópontokra”

– írták, majd hozzátették, hogy a háziorvosokhoz 300 000 adag Sinopharm-vakcinát szállítanak ki, a kórházi oltópontokon pedig már tart a tömeges oltás. Hétfőn újabb vakcinaszállítmány várható. Azt kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra ezen a honlapon.

“Minden, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen”

– hangsúlyozták.

Emlékeztettek arra, hogy miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátóteraszok szombaton kinyithattak, reggel 5 óra és este fél 10 között. Az ott tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen.

“Az esti kijárási tilalom 23 órára módosult”

– tették hozzá.

Koronavírusteszthez vesz mintát az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) munkatársa az OMSZ Pók utcai szûrõbuszánál Óbudán 2020. november 13-án, fotó:
Mónus Márton/MTI

Az újraindítási lépések következő fokozata 4 millió beoltott után várható: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk.

“Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is”

– írták.

Az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható. Ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt. A kínai Sinopharm-oltóanyagból eddig 1,7 millió adag, az orosz Szputnyikból 1,3 millió adag vakcina érkezett. Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért, az adminisztráció gyorsításáért pedig kitöltve vigyék magukkal a hozzájáruló nyilatkozatot. Közölték, a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról és gondoskodik az oltás megszervezéséről.

A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet – közölték.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (139 449) és Pest megyében (107 137) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (43 571), Győr-Moson-Sopron (42 570) és Hajdú-Bihar megye (40 953). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (16 973).

Kapcsolódó cikkek