forrás: pixabay.com

Koronavírus: május végére lecsenghet a harmadik hullám

Koronavírus: május végére lecsenghet a harmadik hullám

Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége, ez is azt jelzi, hogy május végére lecsenghet a pandémia harmadik hulláma. Erről beszélt Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A szakember hangsúlyoztam a beoltott emberek szervezetében a vírus töredékmennyiségben szaporodik, ezért kevésbé fertőznek. Hozzátette, az oltottaknál a vírus legfeljebb a felső légutakban, az orrüregben-garatban tud megtelepedni, ahonnan kis mennyiségben ürül.

“Ezzel szemben a nem oltottak szervezetében az egész szervezet válik ‘vírusgyárrá’, a test sejtjeinek rendkívül nagy részében tud elszaporodni és tömegesen ürül”

– mondta. Az oltottak esetében a környezet vírusterhelése erőteljesen csökken, ezzel a vírus átadásának lehetősége minimalizálódik.

Legfeljebb enyhe tünetek alakulhatnak ki náluk, nem kerülnek lélegeztetőgépre, és nem halnak meg.

Kitért arra is, hogy a különböző oltóanyagok kombinálására szükség lehet, mivel nem minden országban áll rendelkezésre ugyanaz az oltóanyag, illetve lehetséges, hogy a jövőben az újfajta mutánsok ellen kombinálják a vakcinákat. Az is előfordulhat – jegyezte meg -, hogy valaki az egyik típusú vakcinára allergiás, ezért nála mással kell folytatni az oltást – mondta.

Kapcsolódó cikkek