forrás: pixabay.com

Koronavírus: nyitva van az online időpontfoglaló az oltásra

Koronavírus: nyitva van az online időpontfoglaló az oltásra

A még beoltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak oltást foglalni a kórházi oltópontokra.

A kormányzati portál tájékoztatása szerint jelenleg Sinopharm- és AstraZeneca-oltásra lehet időpontot foglalni, illetve azok a regisztráltak, akik erről a Vakcinainfótól SMS-t kapnak, már Szputnyik oltásra is tudnak jelentkezni a május 6. és 11. közötti időszakra. Hangsúlyozták, a Magyarországon használt vakcinák mindegyike hatásos és véd a megbetegedés ellen. A kórházi oltópontokon minden vakcinából annyit tudnak felkínálni, amennyi épp rendelkezésre áll.

Azt írták, a Pfizer-oltásra az időpontok elfogytak, mert nincs beadható Pfizer-vakcina. A kedden érkezett Pfizer-szállítmány egyik részét második körös oltásokra kell felhasználni, másik részéből pedig a 16-18 évesek beoltását kezdik meg, mert a korosztály oltására csak ez a vakcina rendelkezik engedéllyel.

Kiemelték, az oltási programban elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába, az eredményes vakcinabeszerzéseknek köszönhetően már nem a vakcinamennyiségen múlik, ki mikor kapja meg az oltást. Az oltási program további felgyorsítása érdekében minden regisztrált számára elérhető vált az online időpontfoglaló a kórházi oltópontokra ezen az oldalon. Hozzátették, az időpontfoglalót csak az érvényesített regisztrációval rendelkezők tudják használni, akiknek már ellenőrizték az adatait. Erről ezen az oldalon kérhetnek információt.

Azok, akik még nem regisztráltak, ezen a honlapon tehetik meg.

Az időpontfoglalóba a taj-szám és a születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Itt kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor, melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Hangsúlyozták: mindenki csak egy foglalást tud tenni saját részre, ami nem módosítható, és mindenki ugyanott kapja meg a második oltást is, ahol az elsőt.

“Az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kapnak a regisztráltak”

– írták.

koronavírus mesterséges színekkel, a sárga a vírus, amely elkülönül a test vörös és kék sejtjeitől, forrás: Wikipédia

Azt kérték, aki szeretne oltást kapni, mielőbb foglalja le az időpontot, és akkor pontosan jelenjen meg. Az oltásra személyi igazolványt, taj-kártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás-visszaigazolást is vinni kell. Közölték, időpontot csak azok foglalhatnak, akik még egyáltalán nem kaptak oltást; akiknek már beadták az első oltást, azok a másodikhoz is ugyanott jutnak hozzá. Akik már foglaltak időpontot, de a háziorvosuk is hívja őket oltásra, azoknak jelezniük kell, hogy már van időpontjuk, hogy a háziorvos másnak is felajánlhassa a vakcinát.

“Ha valaki a lefoglalt időpontban nem tud megjelenni, akkor is jogosult marad az oltásra a későbbiekben”

– írták, majd hozzátették, a hatósági házi karanténban levők nem mehetnek oltásra.

A tájékoztatás szerint a krónikus betegek az AstraZeneca-vakcina alkalmazási előírása szerint olthatók be, a Sinopharm-vakcina az egyensúlyban tartott, megfelelően kezelt krónikus betegeknek adható. A Szputnyik vakcinát pedig bizonyos, az alkalmazási előírásban rögzített kockázati krónikus betegeknek nem adják. Az aktív betegek nem olthatók be, a várandósok pedig Pfizer- vagy Moderna-vakcinát kaphatnak, így ők most nem tudnak időpontot foglalni.

Már azok beoltására is van lehetőség, akik három hónapon belül estek át a fertőzésen, az olthatóságról minden esetben az oltóorvos dönt.

Kapcsolódó cikkek