illusztráció, fotó: pixabay.com

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán.

Andréka György, az állatkert igazgatója felidézte, hogy csaknem 2,9 milliárd forint kormányzati támogatásból fejlesztik az intézményt. Korábban elkészült az új főbejárat, a parkoló, megújultak a sétautak, a csimpánzok, a tigrisek és a medvék helyei, emellett egy orrszarvú-bemutatót alakítottak ki.

“A nemrég elkészült törpevíziló-bemutatóban egy víziló pár kapott helyet, de a nőstény jelenleg mindenórás vemhes, ezért elkülönítették őket”

– mondta.

A pápaszemes pingvineket azért választották, mert szerették volna megmutatni az embereknek, hogy Afrikában is élnek pingvinek – fogalmazott az igazgató. Andréka György elmondta, hogy az új gazdasági épületben megfelelő teret tudnak biztosítani az állatok etetésének előkészítésére és a takarmányok tárolására. Részletezte, hogy 1500 állatot etetnek minden nap, a konyhában több mint 120 féle alapanyagot használnak. Egy évben 60 tonna zöldséget és gyümölcsöt, 20 000 tojást, 15 tonna húst, 400 mázsa szemes takarmányt, 660 tonna szénát és 90 tonna zöldlucernát készítenek elő.

“Az állatok etetésének előkészítése és a takarmányok tárolása mellett a gazdasági épületben az állategészségügyi háttér is meg tudott újulni”

– tette hozzá.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a készülő elefántházat és -kifutót a tervek szerint júniusban adják át. Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy az emberek számára fontos az állatok védelme, amelyet az is mutat, hogy az állatvédelmi konzultációt több mint 262 000 ember töltötte ki. Hangsúlyozta, hogy az állatvédelem gerincét ma a civil társadalom adja, de a civil munka mellett szakmai munka is kezdődött a területen, megalakult az Állatvédelmi Központ és a Nemzeti Állatvédelmi Tanács is. Hozzátette, hogy az állatkerteknek az állatvédelemben kiemelt szerepük van, hiszen részt vesznek tudományos kutatásokban, fajok megőrzésében, emellett természetvédelmi központként is működnek.

“A győri állatkert mindezeken felül a győri ebrendészetei telepet is fenntartja”

– mondta.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy 1994-ben rendkívül rossz állapotban volt az állatkert, majd az új igazgató, Andréka György vezetésével sokat fejlődött. Hangsúlyozta, hogy az állatkert ma már elsődleges úticélként is szerepel sok Győrbe látogató vendég körében. Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy tavaly mintegy 140 ezer látogatója volt az állatkertnek a járvány ellenére is, a cél, hogy idén elérjék a 200 000-et, azt követően pedig meg is haladják. Hangsúlyozta, hogy az állatkert a további fejlesztésekhez minden támogatást megkap a kormánytól. Simon Róbert Balázs, a térség másik fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy hogy turisztikai szempontból a győri állatkertnek versenyképesnek kell lennie a veszprémi, a nyíregyházi és akár a budapesti állatkerttel is.

Kapcsolódó cikkek