Átköltözik az állatkert

Átköltözik az állatkert

Pécsi Állatkert bejárata

A közgyűlés csütörtöki ülésén akcióterületi terv, környezeti hatástanulmány és megvalósíthatósági tanulmány készítéséről döntött annak érdekében, hogy kiderüljön, a Pécs déli részén elterülő Tüskésrét vajon alkalmas helyszín-e egy állatkert kialakítására. Szakemberek szerint az állatkert rentábilis működéséhez az intézmény teljes megújulására, átalakítására van szükség és ez csak a jelenlegi mecsekoldalinál jóval nagyobb területen képzelhető el.

Pécsi állatkert lakója

Tüskésréten biztosítani lehetne a látogatók teljes körű kiszolgálását, emellett egy kisebb oktatási központ is épülhetne a környezeti nevelési színvonalas folytatása érdekében. Az állatkert az új területen modern, európai színvonalon, számos környezetbarát technológia alkalmazásával működne, és a jelenlegi mintegy százezer helyett százötven-kétszázezer látogatót vonzana évente. Ez a létszám már hozzájárulna a pécsi vendégéjszakák számának jelentős növekedéséhez, jótékony hatása lenne a vendéglátásra, a kulturális és szolgáltatóiparra is.

Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerülne az új állatkert kialakítása és a mintegy kétszáz faj ezer egyedének átköltöztetése, ám ha az új helyszín megfelelő és a projekt pályázati támogatást kap, 2013-ban megnyílhatna a látogatók előtt. Az intézmény költözése azután vetődött fel, hogy nem tudott maradéktalanul eleget tenni az alatta húzódó ivóvízbázis védelmével kapcsolatos előírásoknak. Szakértők korábban felvetették, hogy az állatkert idővel szennyezhet egy mecseki forrást, amelynek szerepe van Pécs ivóvízellátásában.

Pécs belvárosa

Pécs

Az önkormányzat tavaly még úgy kalkulált, hogy Árpádtetőn alakítják ki az új állatkertet, időközben azonban kiderült, hogy az a tervezett 1,6 milliárd helyett 2,4-2,7 milliárd forintba kerülne. A város így hiába nyert el hétszázharminckétmillió forintos európai uniós támogatást, kénytelen volt lemondani róla, a fejlesztéshez szükséges önerőt ugyanis nem sikerült előteremtenie.

Kapcsolódó cikkek