illusztráció, forrás: pixabay.com

Műtéttel mentették meg egy brit állatkert tigrisének szemét

Műtéttel mentették meg egy brit állatkert tigrisének szemét

Az operáló orvosok szerint vélhetően ez volt az első ilyen típusú műtét a világon, amit egy nagymacskán végeztek el.

A 17 éves szumátrai tigris, Ratna a Cambridge melletti Shepreth Vadasparkban él.

“A park állatgondozói vették észre, hogy a tigris a bal szeme – amelyről korábban szürkehályogot távolítottak el – romlik, és egy szemész állatorvos szaruhártya-fekélyt diagnosztizált”

– írta meg a BBC News.

A szaruhártyaműtét, amely nem ritka a házimacskák és kutyák esetében, “sokkal több érzéstelenítést igényelt” Ratnánál. A műtétet elvégző David Williams, a Cambridge-i Egyetem állatorvosi oktatókórházának sebésze elmondta, hogy két hónapnyi megfigyelés után örömmel látta, hogy az állat szeme meggyógyult. A tigris szürkehályogműtéten esett át, mielőtt őt és nőstény utódját 2019 elején a vadasparkba költöztették, hogy ott töltsék utolsó éveiket. Mivel a műtét után naponta csepegtetni kellett a szemébe, a gondozók figyelemmel kísérték bal szemének állapotát.

Így vették észre, hogy romlik a szeme, ezért februárban egy sebészi beavatkozással próbálták kezelni a szem elszíneződését, de ezzel nem érték el a kívánt javulást.

A szemen kialakult fekélyt az állatot megvizsgáló Williams szerint az okozhatta, hogy a tigris a ketrecében véletlenül megsértette a szemét egy bambusszal.
Williams és Steve Philip, a nemzetközi állatkerti orvoscsoport állatorvosa műtötte meg a tigrist. A 30 perces műtéthez a 93 kilogrammos tigrist el kellett altatni. Mint az orvosok elmondták, feltehetően ez volt az első ilyen műtét, amit valaha tigrisen végrehajtottak. Rebecca Willers, az állatkert igazgatója elmondta, hogy a műtétnek köszönhetően Ratna koordinációja szemmel láthatóan javult, és ami a legjobb, szemcseppekre sincs többé szüksége, ugyanis a tigris azt nem szerette.

Williams szerint nem valószínű, hogy Ratna korábban sokat látott volna a bal szemével, és ezen a szürkehályogműtét sem sokat segített.

A legfontosabb dolog az, hogy magát a szemet megmentették, és a fájdalmai megszűnnek, a másik szemével pedig jól lát – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek