forrás: pixabay.com

Giuseppe Conte: készen állunk a járvány utáni második fázisra

Giuseppe Conte: készen állunk a járvány utáni második fázisra

Olaszország készen áll az újraindulásra az óvatosság jegyében. Erről beszélt az olasz miniszterelnök az ország május 18-i újranyitása előtti szombat esti sajtótájékoztatóján. A jobboldali ellenzéket és a Liga pártját is vezető Matteo Salvini pedig úgy reagált, az olaszok türelme elfogyott.

Giuseppe Conte kijelentette, az eddigi óvintézkedések meghozták eredményüket, a jelenlegi járványhelyzet lehetővé teszi az újraindulást, annál is inkább, mivel

“Olaszország társadalma, gazdasága nem várhat tovább”.

Elmondta, a járványgörbét sikerült laposítani, a kórházak intenzív osztályain növelték az ágyszámot, működőképes egészségügyi ellenőrzési rendszert léptettek életbe.

“Adottak a feltételek, hogy bizalommal, felelősséggel újrainduljunk, az óvatosság jegyében”

– jelentette ki, majd hozzátette, hogy számolnak a fertőzés erősödésének kockázatával, hangsúlyozva, hogy országos és helyi szinten folyamatosan ellenőrzik a járványgörbe alakulását, és szükség esetén a korlátozások azonnali visszaállítását rendelik el. Kiemelt óvatosságra szólította fel a gócpont Lombardia tartomány lakosait, arra kérve őket, mindig viseljék a szájmaszkot és kerüljék a csoportosulást.

Megjegyezte, jól tudja, hogy az újranyitás nem jelent mindenki számára azonnali újraindulást

“a járvány okozta társadalmi nehézségek nem tűnnek el egyik napról a másikra”.

Kifejtette, hogy a felhasználható EU-források növelésén dolgozik.

Giuseppe Conte felsorolta a május 18-i újraindulás részleteit a kereskedelem, vendéglátás megnyitásával. Bejelentette, hogy a mozik újranyitását június közepétől tervezik.

Megerősítette, hogy az olaszok tartományok közötti mozgását június 3-tól engedélyezik, és ugyanekkor Olaszország megnyitja külső határait is az EU-tagállamokból érkezők előtt, karantén kötelezettség nélkül.

Hangsúlyozta, hogy a határnyitásra az olaszországi idegenforgalom talpraállítása miatt van szükség.

forrás: pixabay.com
Giuseppe Conte most először nem interneten, hanem a római kormánypalota udvarán tartotta tájékoztatóját, újságírók jelentében. Több média távol maradt tiltakozásul a járványhelyzetben csökkentett állami sajtófinanszírozás miatt.

Matteo Salvini közösségi oldalán azt üzente, az olaszok türelme elfogyott.

“Ha továbbra sem hallják meg szavunkat, a terek adnak majd erőt és hangot nekünk”

– jelentette ki a Liga június 2-ra meghirdetett demonstrációjára utalva.

Matteo Salvini hangoztatta, hogy békés, az óvintézkedéseket tiszteletben tartó megmozdulásra készülnek azok mellett, akikről a kormány megfeledkezett vagy nem vesz figyelembe. Kijelentette, Olaszországot nem lehet továbbra is “túszul ejteni”, bezárni és megbénítani, miként nem lehet “gyermekeink jövőjét Berlinre bízni”- tette hozzá.

Kifejtette, a jobboldal a június 2-i megmozdulással új politikai irányt indít el annak érdekében, hogy Olaszország ismét növekvő, büszke ország legyen.

A római kormány intézkedésével kapcsolatban, amellyel mintegy félmillió eddig illegális bevándorló kérelmezhet tartózkodást és munkavállalási engedélyt Olaszországban, Matteo Salvini úgy vélte, “őrültségről van szó, amely csak a bűnözést növeli”.

“A római kormány ahelyett, hogy a mezőgazdaságban dolgozókat segítené, a migránsokat segítő szervezeteket finanszírozza”

– jelentette ki Matteo Salvini.

Kapcsolódó cikkek