A magyarok háromnegyede egyetért a díjmentes parkolás bevezetésével

A magyarok háromnegyede egyetért a díjmentes parkolás bevezetésével

Ezt állapította meg a Századvég Alapítvány pénteki elemzésében.

Közleményükben azt írták,

az elmúlt napokban a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggésben jelentős politikai vitát váltott ki a közterületi parkolás ingyenessé tétele a tömegközlekedés tehermentesítése céljából.

A Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét a kérdésben. A felmérés alapján a magyarok többsége egyetért az intézkedéssel,

a megkérdezettek több mint háromnegyede (77 százaléka) indokoltnak tartja a díjmentes parkolás bevezetését az egyes települések közterületein, ezzel szemben a 19 százalékuk ellenzi ezt a lépést.

Megállapították azt is, hogy nincs jelentős eltérés az intézkedés megítélésében a fővárosi és a vidéki válaszadók között: a budapestiek több mint kétharmada (68 százaléka) és a vidéki megkérdezettek 79 százaléka egyetért az ingyenes közterületi parkolás bevezetésével, míg 27, illetve 17 százalékuk nem tartja indokoltnak a rendelkezést.

A Századvég megjegyezte azt is, hogy

“a szóban forgó intézkedés magas társadalmi támogatottsága elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy jelentősen nem emelkedett a forgalom a parkolás ingyenessé tételével, amit a főváros vonatkozásában a Budapest Közút adatai is alátámasztanak”.

Kapcsolódó cikkek