A járvány idején is szükség van véradókra

A járvány idején is szükség van véradókra

Jöjjenek az emberek vért adni, járvány idején is folyamatosak a műtétek, a betegeknek most is szükségük van vérkészítményekre. Ezt kérte Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója a Facebookon csütörtökön közzétett kormányzati videóban.

A szakember ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, szigorúbbak a véradás feltételi: nem adhat vért, aki 30 napon belül külföldön járt, aki az elmúlt időszakban beteg volt, koronavírusos beteggel, fertőzöttel találkozott. Matusovits Andrea hozzátette,

a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, véradással nem.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott is a véradás fontosságát hangsúlyozta. Magyarországon több mint negyedmillió önkéntes véradó él. Koronavírus-járvány idején mindenkitől azt kérik, hogy maradjanak otthon, de a véradás olyan alapos ok, amellyel a lakhely elhagyható. A vérellátó szolgálat honlapján az ovsz.hu-n mindenki megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebbi véradó helyet – ismertette a miniszterelnöki megbízott.

Nagy István agrárminiszter, rendszeres véradó, a kormányzati videóban arról beszélt, nehéz időkben még fontosabb segítség. Embertársaink nem válogathatják meg, hogy mikor kell a gyógyulásukhoz valamilyen vérkészítmény.

Kapcsolódó cikkek