forrás: pixabay.com

Koronavírus: ez a helyzet azt új fertőzöttek számával

Koronavírus: ez a helyzet azt új fertőzöttek számával

Meghalt 96, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 698 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

A kormányzati portálon azt írták, hogy 316 060-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatoké 9047-re emelkedett, a gyógyultak száma 130 420. Az aktív fertőzöttek száma 176 593.

Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 20 százaléka budapesti. Kórházban 6072 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 467-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 24 327-en vannak, a mintavételek száma 2 610 590-re emelkedett. Kiemelték, hogy továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél, ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány január 11-ig meghosszabbított. Az este 8 órától hajnal 5 óráig érvényes kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

A kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat.

Hangsúlyozták, a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy szombaton megérkezett az első vakcinaszállítmány Magyarországra, és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Az öt kijelölt kórházi oltóponton – a Dél-pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában – vasárnap és a következő napokban is oltják a kórházi egészségügyi dolgozókat.

forrás: Pixabay.com

“A következő vakcinaszállítmány várhatóan még december végén megérkezhet, és azt újabbak követik majd, a szállítással egy ütemben pedig folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása”

– tették hozzá. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. Azt írták, már több mint háromszázezren regisztráltak védőoltásra a honlapon.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A nyugdíjasok postai úton is jelezhetik igényüket a védőoltásra.

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett: fél évvel, július elsejéig meghosszabbította a hitelmoratóriumot, kiegészül a bértámogatási program, a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken, a gyermeket nevelő és gyermeket váró családok pedig hatmillió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási kölcsönt vehetnek igénybe.

“Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme”

– írták, az idősektől azt kérve, fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben. Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

forrás: pixabay.com
Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény – köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok – megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos. A téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, katonák fertőtlenítenek. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális munkarend után várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos munkarend. Továbbra is marad a testhőmérséklet-mérés. A pedagógusok pedig már regisztrálhatnak az önkéntes és ingyenes gyorstesztelésre.

Magán- és családi rendezvényeken – például születésnapon – legfeljebb 10-en, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg. A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.
illusztráció, forrás: pixabay.com

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és több kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

“Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon”

– írták. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma bővült. A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, kerüljék az emberek azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (60 814) és Pest megyében (39 784) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 481), Borsod-Abaúj-Zemplén (18 076) és Hajdú-Bihar megye (17 999). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6092).

Kapcsolódó cikkek