forrás: pixabay.com

Sebastian Kurz: léptünk egyet a normális élet felé

Sebastian Kurz: léptünk egyet a normális élet felé

A koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló ausztriai intézkedések hatásosak voltak, ezért ismét kinyitottak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek. Erről beszélt az osztrák kancellár kedden délelőtt egy bécsi sajtótájékoztatón.

“A helyzet még nem olyan, mint korábban volt”

– állapította meg Kurz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a későbbiekben is a járvány alakulásának függvényében döntenek majd az óvintézkedések esetleges további enyhítéséről.

A politikus hangsúlyozta, hogy a válságot még nem sikerült leküzdeni. Elmondta,

a kormány kidolgozott egy tervet az üzletek, a vendéglátóhelyek lépésről lépésre történő megnyitására, de ha a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok kedvezőtlenül alakulnak, “meghúzzák a vészféket”.

“Annyi szabadságot adunk, amennyi lehetséges, és annyi korlátozás lesz érvényben, amennyi szükséges”

– fogalmazott. A kancellár figyelmeztetett arra is, hogy továbbra is érvényben vannak az óvintézkedések, így a szájmaszk viselése kötelező az üzletekben és a közösségi közlekedési eszközökön is, és a kijárási korlátozást is be kell tartani.

Arról is beszélt, hogy a kormány eltökélt szándéka a gazdaság mielőbbi beindítása, egyre több cég tér át a részmunkaidős foglalkoztatásra, hogy munkahelyeket mentsen meg.

“A 38 milliárd eurós segélycsomag pedig segíti őket abban, hogy átvészeljék a válságot”

– tette hozzá.

forrás: pixabay.com

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerint a “maraton első szakaszának végéhez” érkeztek, a második szakasz ugyanakkor nehezebb lesz – tette hozzá. A tárcavezető “nagy sikernek” nevezte, hogy míg nemzetközi szinten aggodalomra ad okot a járvány terjedésének mértéke, addig Ausztriában az időben bevezetett óvintézkedések hatásosak. Kifejtette, hogy március közepén még drámai volt a helyzet, és naponta átlagosan 42 százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma; ezzel szemben jelenleg 0,8 százalék körüli a növekedés mértéke; tíz nap óta pedig naponta nagyobb növekedést mutat a gyógyultak, mint az új fertőzöttek száma. Mostanáig  14147-en fertőződtek meg koronavírussal, jelenleg 7542 gyógyultat és 6168 igazolt beteget tartanak nyilván.

Karl Nehammer belügyminiszter köszönetet mondott a lakosságnak a példamutató magatartásért. Húsvétkor szombaton és vasárnap kevesebben sértették meg a koronavírussal összefüggő intézkedéseket, mint előző hétvégén; ezúttal országosan 2246 feljelentést tettek a rendőrök, és 380 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

Az óvintézkedések bevezetését követő négy hétben  24510 feljelentést tettek a rendőrök az óvintézkedések, illetve a korlátozások megsértése miatt. Ausztriában kedden 14 300 üzlet nyitott ki ismét, több üzlet bejáratánál már a nyitás előtt hosszú sorok alakultak ki.

Kapcsolódó cikkek