illusztráció, fotó: pixabay.com

Koronavírus: több kulturális rendezvényt elhalasztanak

Koronavírus: több kulturális rendezvényt elhalasztanak

A kormány szerdai ülésén veszélyhelyzetet rendelt el és megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és az 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket.

A megváltott jegyeket visszaváltják, vagy későbbi időpontra lesznek érvényesek, a közönségnek érdemes az intézmények honlapjain és közösségi oldalain tájékozódnia a részletekről.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerdán honlapján közölte, hogy elhalasztják a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelyet eredetileg április 23-tól 26-ig rendeztek volna. A könyvfesztivál új időpontjáról később adnak tájékoztatást.

Későbbi időpontra halasztják az eredetileg április 8. és május 17. közötti időpontra tervezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozót is. A MITEM-re megvásárolt jegyek és bérletek érvényesek lesznek az új időpontokra, amelyekről a későbbiekben adnak tájékoztatást. A Nemzeti Színház a veszélyhelyzeti rendelkezés visszavonásáig nem tartja meg előadásait. Az elmaradt előadások jegyeit a nézők egy későbbi időpontra becserélhetik.

A Magyar Állami Operaház a szerda esti Laurencia-előadást az Erkel Színházban még megtartja. Csütörtöktől egyelőre április 3-ig valamennyi előadást, koncertet és egyéb rendezvényt törölnek. A megváltott jegyekkel, bérletekkel kapcsolatban hamarosan tájékoztatást adnak.

A Nemzeti Filharmonikusok márciusi hangversenyei biztosan elmaradnak. Az online vagy személyesen megváltott jegyeket és a koncertekre eső bérlethányadokat az elmaradt koncertet követő 60 munkanapon belül visszaváltják vagy átcserélik nyári, szabadtéri hangversenyeikre. Elhalasztják a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, amely március 23. és 29. között lett volna.

A Művészetek Palotája egyelőre március 31-ig nem tartja meg az előadásait. A megvásárolt jegyeket a Müpa visszaváltja, ennek módjáról hamarosan tájékoztatják a közönséget.

A Várkert Bazár szerdától valamennyi programját törölte március végéig. Az online vásárolt jegyek visszaváltásáról az Interticket Kft. küld értesítést a vásárlóknak, míg a Várkert Bazár jegypénztáraiban megvásárolt jegyek az előadás dátumától 14 napon belül válthatóak vissza a Déli Palotában található jegypénztárban. A kihirdetett veszélyhelyzet miatt határozatlan ideig nem tartja meg programjait csütörtöktől a Trafó, az elmaradt előadások jegyei bármely későbbi előadásra értékhatárukig beválthatók vagy visszaválthatók.

A Fonó Budai Zeneház egyelőre két hétig nem tartja meg programjait, a jegyek visszaválthatók vagy későbbi eseményre átválthatók. A Térszínház egyelőre április 13-ig nem tart előadásokat.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szerdától határozatlan időre zárva tart, a Petőfi Irodalmi Múzeumba és a tagintézményeibe tervezett beltéri rendezvények előreláthatólag március végéig elmaradnak. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum határozatlan időre zárva tart. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia valamennyi tavaszi eseményét elhalasztja. A 70 ember befogadására alkalmas teremmel rendelkező Spinoza Színház továbbra is megtartja előadásait. Ugyancsak megtartják Török Ádám szerdai esti koncertjét Budapesten.

Előreláthatólag április közepéig nem tartja meg budapesti és miskolci koncertjeit a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A Miskolci Nemzeti Színház mindhárom játszóhelye zárva tart bizonytalan ideig, a megváltott jegyekkel és bérletekkel kapcsolatban a későbbiekben adnak tájékoztatást.

A Szolnoki Szigligeti Színház felfüggeszti a nagyszínpadi előadások bemutatását az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A Szín-Mű-Hely hetven fő befogadására alkalmas, az ottani meghirdetett előadások nem maradnak el. A Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban a nagyszínpadi bemutatói a veszélyhelyzeti rendelkezés visszavonásáig elmaradnak. A tantermi deszka és a kamaratermi előadásokat a kiadott műsor alapján igény szerint megtartják. Az elmaradt előadások jegyeit a nézők egy későbbi időpontra becserélhetik.

Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központ április 15-ig meghirdetett rendezvényei elmaradnak. A Győri Nemzeti Színházban csütörtöktől határozatlan ideig minden előadás elmarad. A megvásárolt színházjegyek visszaváltása leghamarabb az elmaradt előadás másnapján lehetséges a jegypénztárban, az online megvásárolt jegyek árát az Interticket Kft. automatikusan visszautalja.

A debreceni Csokonai Színház azonnali hatállyal felfüggeszti a színházi előadások megtartását – közölte a színház sajtóreferense szerdán az MTI-vel. Az április 2-9. között meghirdetett 14. Deszka Fesztivál megtartásáról később döntenek. A bérletes előadásokat egy későbbi időpontban megtartják, a bérletszünetes előadásokra váltott jegyek a jegypénztárban visszaválthatóak.

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) minden helyszínén, így a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Kodály Központban, a Művészetek és Irodalom Házában elmaradnak március 12-től a 100 főnél nagyobb beltéri, illetve 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények.

A cég folyamatosan tájékoztatja a honlapján és a Facebook-oldalain a közönséget, hogy mely programok érintettek. A Pécsi Nemzeti Színház előadásai szintén elmaradnak határozatlan ideig. Szegeden elmarad Árvízi Emléknap szombaton a szegedi Dóm téren. A Szegedi Nemzeti Színház és az Ifjúsági Ház beltéri programjait, a Belvárosi Mozi előadásait, a Szent-Györgyi Albert Agora, a Sportcsarnok és a művelődési házak rendezvényeit lemondta az önkormányzat. Makón elmaradnak Mozaik múzeumtúra rendezvényei.

Kapcsolódó cikkek