a koronavírus mikroszkópikus képe, Kínai Tudományos Akadémia, Mikrobiolgóiai Központ

Koronavírus: megszólalt az egészségügyért felelős uniós biztos

Koronavírus: megszólalt az egészségügyért felelős uniós biztos

A legfontosabb a tagállamok közötti szolidaritás. Ezt hangsúlyozta Sztella Kiriakidész egészségügyért felelős uniós biztos pénteken az európai uniós tagállamok egészségügyi miniszereinek - a koronavírus terjedésével foglalkozó - rendkívüli ülése utáni brüsszeli sajtótájékoztatón.

“A helyzet nagyon gyorsan, óráról órára változik a tagállamokban. Az együttműködés az, amitől ellenállóbbak leszünk a vírussal szemben, legfontosabb elvünk a partnerség, legyen szó gyógyszerekről, vagy orvosi védőfelszerelésekről”

– hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy az Európai Bizottság további 37,5 millió euróval növeli a vírus elleni oltóanyag kifejlesztésének finanszírozását. Ez az összeg, a januárban bejelentett 10 millió euróval együtt, 17 projektet fog támogatni az EU-szerte 136 kutatócsoport bevonásával.

Elmondta, továbbá, hogy nagyon fontos a tagállomok közötti kommunikáció és koordinált felkészültség arra az esetre, ha a helyzet még súlyosabbá válna. Hangsúlyozta, hogy az unió szigorúan követi a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Európai Központ és Egészségügyi Világszervezet tudományosan megalapozott iránymutatását.

Vili Bers horvát egészségügyi miniszter, a Tanács soros elnökségnek a nevében, arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet súlyosbodott az elmúlt hetekben, így a tagállamokon belül új stratégiákra és megelőző intézkedésekre lesz szükség a járvány terjedésének megállításához.

Az ülésen a tagállamok egészségügyi miniszterei egyetértettek abban, hogy fokozni kell az járvánnyal kapcsolatos tudományos kutatáson alapuló információs kampányokat, a más betegségben szenvedők és az idősek védelmét. Több miniszter nemtetszését fejezte ki Németország és Franciaország döntésével kapcsolatban, miszerint a két ország megtiltotta az orvosi védőfelszerelések exportját, árukészlethiányra hivatkozva.

“Ez a döntés az európai szolidaritás hiányát mutatja”

– hangoztatták.

Kapcsolódó cikkek