a koronavírus mikroszkópikus képe, Kínai Tudományos Akadémia, Mikrobiolgóiai Központ

Kovács Zoltán: a következő hetekben, hónapokban maradhat a veszélyhelyzet

Kovács Zoltán: a következő hetekben, hónapokban maradhat a veszélyhelyzet

A kormány arra készül, hogy a következő hetekben, hónapokban szükség lehet a szerdán meghirdetett veszélyhelyzet intézkedéseire. Ezt mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár hangsúlyozta, a rendkívüli jogrend lehetővé teszi, hogy a kormány rendeleti formában – a lehető leggyorsabban – további intézkedéseket hozzon, ha a helyzet úgy kívánja.

Kitért arra is, Magyarország együttműködik az unió tagállamaival a helyzet kezelésében.

“Minden intézkedés, amit eddig bejelentettünk és amit meg fogunk tenni, az nem pusztán Magyarországon és önmagában áll meg, hanem abban a rendszerben, amelynek részei vagyunk”

– fogalmazott, majd hozzátette, az intézkedések szoros párhuzamban vannak a környező országokéval is, erre jó példa a beutazási tilalom – Olaszország közelsége miatt -, amit Szlovénia és Ausztria is foganatosított.

Kiemelte, az intézkedéseket nem a büntetés oldaláról szeretnék megközelíteni, hanem a józan ész és az együttműködés alapján hozták meg döntéseiket. Az azonban egészen biztosnak látszik, hogy minden magyar embernek ki kell lépnie az elkövetkező időszakban a saját komfortzónájából.

“Csak olyan intézkedésekkel lehet a vírus terjedését gátolni, lassítani, amelyek a hétköznapi életre is hatással lesznek. Ezek elkerülhetetlenek! Ez fegyelmet, belátást és bizalmat feltételez egyébként”

– fogalmazott, majd hozzátette, senkinek nem lehet az érdeke, hogy eltitkolja az egészségi állapotát vagy azt, hogy melyik külföldi országban járt. Nemcsak azért, mert ez bűncselekmény, hanem azért is, mert ezzel a saját családja és környezete egészségét is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkek