Orvosi járműveket vezényelnek az ukrán határra

Orvosi járműveket vezényelnek az ukrán határra

Újraélesztő és orvosi járművek is tartanak ügyeletet mostantól az ukrán határállomásokon. Erről hozott döntést az új ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal, jóváhagyva hétfőn a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezés új, megerősített tervét.

Denisz Smihal múlt szerdán lépett hivatalba, miután elődjét, Olekszij Honcsarukot menesztette a parlament. Hétfőn a koronavírus ukrajnai terjedésének megakadályozására létrehozott válságellenes stáb ülést tartott, amelyen a kormányfő újabb intézkedéseke adott utasítást. A kormányzati internetes portálon közzétett dokumentum alapján a miniszterelnök elrendelte, hogy minden határátkelő ponton, valamint a megszállt területek, így a Krím félsziget közigazgatási határán és a Donyec-medencében a szakadár és a ukrán ellenőrzésű területek közt lévő átkelőknél valamennyi érkezőt megvizsgálják egészségügyi szakemberek vagy a határőrség munkatársai.

Ez egy február 26-án életbe léptetett rendelkezés szerint testhőmérséklet-mérést jelentett eddig, a most kiadott közleményben azonban nem fejtették ki, hogy ez a vizsgálat pontosan mit takar.

A miniszterelnök rendelkezése értelmében az illetékes kormányzati hivataloknak egyebek mellett ellenőrizniük kell az állami tartalékokat, hogy van-e elegendő személyi védőeszköz legalább három hónapnyi időtartamra a lakosság számára, továbbá március 11-ig meg kell határozniuk, mennyi pénzre van szükség az állami tartalék feltöltéséhez. Ezen felül ugyancsak március 11-ig az egészségügyi és a pénzügyminisztériumnak javaslatokat kell benyújtania az állami laboratóriumi központok által felvásárolandó gyógyszerek, egyéni védőeszközök és diagnosztikai anyagok, valamint a koronavírus meghatározására szolgáló tesztek beszerzésének finanszírozására.

Ukrajnában eddig egy személyről állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg. A 39 éves Csernyivci megyei férfi február végén tért vissza Ukrajnába Olaszországból, kórházban ápolják, az állapota stabil.

Kapcsolódó cikkek