Karácsony Gergely (archív)

Karácsony Gergely: egymillió szájmaszkra lenne szüksége Budapestnek

Karácsony Gergely: egymillió szájmaszkra lenne szüksége Budapestnek

Legalább egymillió, részecskeszűrővel ellátott - FFP2-es - szájmaszkra lenne szüksége Budapestnek az elkövetkezendő időszakban a koronavírus-járvány miatt - közölte Karácsony Gergely főpolgármester pénteken online sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közvetített tájékoztatón elmondta: elsősorban az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozók védelme érdekében lenne szükség ilyen védőfelszerelésre. Továbbá kellene legalább ötmillió sebészeti szájmaszk, amelyet adott esetben a lakosság körében is tudnának terjeszteni – közölte, majd hozzátette, hogy

a fővárosi önkormányzat a saját és a kerületek képviseletében pénteken jelezte ez irányú igényeit a kormányzatnak, amellett, hogy megtesznek mindent a védőeszközök beszerezéséért.

Hangsúlyozta, nem pénzkérdés, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges védőeszközök, azonban nagyon nehéz azokat beszerezni.
A főpolgármester bejelentette: a fővárosi önkormányzat nem számláz ki márciustól júniusig bérleti díjat azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek az önkormányzattól bérelnek üzlethelyiséget.

Továbbá megteremtik a jogszabályi feltételeket arra, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem bocsátanak el alkalmazottakat, később se kelljen ezeket a bérleti díjakat kifizetniük.

Karácsony Gergely elmondta, a parkolás kérdése folyamatosan napirenden van, és a plázákkal megkezdett egyeztetéseknek köszönhetően az Aréna és a MOM Park bevásárlóközpont is biztosít ingyenes parkolási lehetőséget a parkolóiban.

“A többi fővárosi plázával tárgyalnak jelenleg”

– közölte.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy sok kerületben bekapcsolódott több száz polgárőr az idősellátásba.

Karácsony Gergely köszönetet mondott a MOL Limo és a GreenGo közösségi autószolgáltatóknak, hogy az idősellátásban felmerülő igények kiszolgálására ingyenes használatra ajánlottak fel járműveket.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes azt közölte, tájékoztató honlapot indított a főváros a koronavírussal kapcsolatos budapesti információkkal, az oldal a koronavirus.budapest.hu címen elérhető.

“Az önkéntes felajánlásokról szólva azt mondta, jó érzést azt látni, hogy nagyon sokan próbálnak segíteni. A főváros vállalja, hogy ezeket a felajánlásokat hamar célba juttatják”

– jelentette ki Kerpel-Fronius Gábor.

Kapcsolódó cikkek