a koronavírus mikroszkópikus képe, Kínai Tudományos Akadémia, Mikrobiolgóiai Központ

Koronavírus: országos vesztegzár bevezetését mérlegeli a cseh kormány

Koronavírus: országos vesztegzár bevezetését mérlegeli a cseh kormány

Vasárnap délelőtt 231-re emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma, ami 42-vel több, mint szombat este. A hírt Andrej Babis cseh miniszterelnök jelentette be a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában.

“Alapvető fontosságú intézkedés felé tartunk. (…) Valószínűleg a maximálishoz”

– mondta Andrej Babis a beszélgetésben.

Később úgy pontosított, hogy valószínűleg egész Csehországot érintő vesztegzárról lesz szó. A cseh kormányfő fontosnak tartja, hogy az emberek kizárólag csak munkába járjanak, s onnan pedig menjenek haza.

“Fenn kell tartanunk a gazdaságot, a termelést”

– húzta alá.

A cseh miniszterelnök szerint ezért semmiképpen sem fogják korlátozni a tömegközlekedést, inkább megerősítik, hogy egy-egy autóbuszban, metró- és villamoskocsiban kevesebben utazzanak.

Andrej Babis kijelentette, hogy a korábban elrendelt karanténokat nem mindenki tartja be, ezért szükségesnek mutatkozik az eddigi intézkedések szigorítása. A házi karantén be nem tartásáért – a csütörtökön kihirdetett szükségállapot alapján – akár 3 millió koronás (40 millió forint) büntetés is kiszabható.

“Nem szeretnénk büntetni az embereket. Felszólítok mindenkit, hogy viselkedjünk ésszerűen. Egyelőre ennek nincs hatása”

– mondta Andrej Babis.

Az esetleges országos vesztegzárral kapcsolatban úgy fogalmazott, “meg kell csinálnunk”. A kormányfő szerint valószínű, hogy a csehországi fertőzöttek száma vasárnap estére elérheti a háromszázat.

Eddig több mint négyezer ember vetette alá magát laboratóriumi vizsgálatoknak.

Délután újabb rendkívüli ülést tart a cseh kormány, amely dönthet a további intézkedésekről, egy országos válságstáb felállításáról. A válságstábot Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese vezetné, aki képzett járványügyi szakember.

Kapcsolódó cikkek