Századvég: félre kell tenni a pártpolitikai vitákat

Századvég: félre kell tenni a pártpolitikai vitákat

A Századvég Alapítvány arra kéri a felelős politikai szereplőket, hogy tekintettel a koronavírus-járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági kockázatokra tegyék félre a pártpolitikai vitákat és támogassák az Országgyűlésben a kormány javaslatát a vészhelyzet meghosszabbítására.

A Századvég hétfői állásfoglalásában azt írta, a kormány javaslatának elfogadásához az ellenzék támogatása is szükséges. Az ellenzéki pártoktól és “az őket támogató ngo-któk” a Századvég azt kérte, hogy a világjárvány idején tegyék félre a kampányszemléletet és ne tekintsenek úgy a vészhelyzetre, mintha az álprobléma, “fideszes trükk” lenne.

“Az elmúlt hónapokban egy mintegy száz éve nem tapasztalt drámai szituációval, a koronavírus-járvánnyal kell a magyar embereknek szembenézniük”

– hangsúlyozta az állásfoglalás.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a migrációs és a járványügyi válsághelyzet egyaránt  “ideiglenes, határozott és speciális rendelkezéseket igényel” a végrehajtó hatalomtól. A Századvég szerint a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy “az immár ideológiailag egységes” balliberális ellenzéki pártok változatlanul a legalapvetőbb együttműködésre sem hajlandóak.

“Ahogy 2015-ös migrációs hullám idején, most is hiányozhat a támogatás a házszabálytól való eltéréshez a nem kormánypárti képviselők részéről”

– írták, felidézve, hogy akkor a négyötöd hiányában nem tudtak rögtön határozni például a déli tranzitzónáról.

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményére hivatkozva hangsúlyozta, hogy a magyar társadalom a koronavírus-járvánnyal összefüggésben egységet vár a meghatározó politikai erőktől.

“Még a baloldali választók túlnyomó többsége is nemzeti egységet vár el a járvány-veszélyhelyzetben pártpolitikai acsarkodások helyett”

– olvasható az állásfoglalásban.

Kapcsolódó cikkek