A szélsőjobboldali pártnak elege van, lépett

A szélsőjobboldali pártnak elege van, lépett

Visszahívja delegáltját a Nemzeti Választási Bizottságból (NVB) a Mi Hazánk Mozgalom. Erről tájékoztatta a párt hétfő este a médiát.

Közleményükben azt írták, a Mi Hazánk Mozgalom programjának alapvető része a mentelmi jog eltörlése, ezért nem marad következmények nélkül az, hogy az NVB-nek az a tagja, akit ők bíztak meg, nem támogatta a

“köztörvényes bűncselekménnyel vádolt” Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését.

Úgy fogalmaztak, választási szakértőjük jogászként, “kizárólag jogi szempontokat figyelembe véve hozta meg döntését”, amelyről senkivel nem egyeztetett a pártból. Ezért őt visszahívják az NVB-ből és új tagot delegálnak a helyére. Egyúttal felszólították a Fideszt, hogy törölje el a mentelmi jog intézményét – olvasható a közleményben.

A Mi Hazánk Mozgalom az NVB-be delegált tagja, Csányi Marianna április 23-án tette le esküjét az Országházban.

Az európai parlamenti (EP-) választásra listát állító pártok a nyilvántartásba vételük után küldhetnek megbízottat az NVB-be. A Mi Hazánk Mozgalom EP-listájának nyilvántartásba vételéről szóló NVB-határozat április 16-án emelkedett jogerőre.

Czeglédy Csaba és társai ellen a Szegedi Törvényszéken bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik büntetőeljárás. Jelöltté válása után a bíróság felfüggesztette az eljárást, mivel az EP-választásra jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll. A bíróság egyúttal kezdeményezte az NVB-nél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését.

Az NVB azonban május 7-én úgy döntött, hogy fenntartja a jelölt mentelmi jogát. Az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan ellene. A felfüggesztéshez kétharmados többségre lett volna szükség.

A Szegedi Törvényszék május 9-én közölte, hogy megszüntették a büntetőeljárást Czeglédy Csaba ellen, miután az NVB elnöke határozatával igazolta, hogy a vádlott a DK EP-listájának 36. helyén szerepel.

Kapcsolódó cikkek