Mi Hazánk: meg kell újítani a családtámogatásokat

Mi Hazánk: meg kell újítani a családtámogatásokat

A Mi Hazánk szerint az infláció miatt a család-, különösen pedig az otthonteremtési támogatások jelentősen veszítettek reálértékükből, ezért a kormánynak meg kellene újítania ezeket.

Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk végrehajtási és hitelügyi szakpolitikusa azt mondta szombaton, a Youtube-on követhető online sajtótájékoztatóján, hogy az utóbbi időben nemcsak az energia- és az élelmiszerárak nőttek az infláció miatt, hanem az építőanyagok is drágultak, valamint hitelek kamatai is nagyon magasak. Rámutatott, az otthonteremtő támogatások már nem elegendőek ahhoz, hogy fedezzék a dráguló építőanyagok árait, ezért a családok gyakran arra kényszerülnek, hogy piaci hiteleket vegyenek fel a felújítás vagy az építkezés befejezéséhez.

“Ma már nem igazán találni a piacon 10 százalék alatti lakás-, jelzálog- vagy zöldhitelt”

– jelezte.

“Már-már kijelenthető, hogy semmit sem érnek ezek az otthonteremtő támogatások, köztük a csok és a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás”

– fogalmazott Fiszter Zsuzsanna, majd hozzátette, hogy a babaváró hitel 25 százalékot veszített a reálértékéből a bevezetése óta, míg a csok már nem igazán éri el célját. A Mi Hazánk egyebek mellett azt javasolja a kormánynak, hogy hosszabbítsák meg a felújítási támogatások igénylésének határidejét, és emeljék meg a támogatási összeget 8-10 millió forintra. Továbbá a kormány fixálja a kamatokat a felújítási támogatáshoz igényelhető hitelek esetében 3-5 százalékra. Javasolják azt is, hogy emeljék meg a csok és a babaváró hitel összegét.

A javaslatcsomag tartalmazza azt is, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy katonai szolgálat esetén legyen lehetőség a visszafizetendő támogatások teljes összegének elengedésére.

Kapcsolódó cikkek