fotó: pixabay.com

A fiatalok körében is tarolt áprilisban a Fidesz-KDNP

A fiatalok körében is tarolt áprilisban a Fidesz-KDNP

Az elsőválasztók csaknem fele szavazott a kormánypártok listájára az áprilisi országgyűlési választáson. Ezt közölte a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a hozzá tartozó Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve szerdán.

A választásokon részt vevő 18-21 éves magyarországi fiatalok 49 százaléka voksolt a Fidesz-KDNP Orbán Viktor vezette listájára, és csupán 22 százalékuk szavazott az ellenzéki pártszövetség közös listájára – ezt mutatta a május-júniusban, ezer fiatal személyes megkérdezésével, a Társadalomkutató Kft. közreműködésével végzett reprezentatív felmérés.

A közlemény szerint a Mi Hazánk Mozgalomra az először választók 8 százaléka adta voksát, a többi kispárt pedig jóval a parlamenti küszöb alatt szerepelt a körükben is.

Úgy értékelték, ez világosan jelzi, hogy a Márki-Zay Péter vezette közös ellenzéki listának nem sikerült megszólítania a fiatal szavazókat, hiszen körükben az ellenzéki pártszövetség támogatottsága a 34,4 százalékos listás végeredmény kétharmadát sem érte el. Ezzel szemben a korcsoportban a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya a kormánypártok belföldi listás végeredményének (52,5 százalék) kilenctizedét érte el. Az országos listán elért 5,9 százalékos eredményéhez képest a Mi Hazánk valamennyivel jobban teljesített a vizsgált korcsoport körében. A kormánykritikus fiatalok pártjaként is jellemzett Kétfarkú Kutyapárt pedig a 3,3 százalékos listás eredményéhez hasonlóan teljesített az először választók körében – tették hozzá.

A kutatás “eloszlatja azt a tévhitet”, amely szerint az ellenzéki előválasztás döntően befolyásolta a fiatalok pártpreferenciáit, és sikeresen mozgósította a kormánykritikus elsőszavazókat.

A válaszadók 58 százaléka már jóval a választások előtt eldöntötte, melyik pártra fog szavazni; kevesebb, mint ötödük (18 százalékuk) nyilatkozott úgy, hogy az előválasztási kampány alatt hozta meg a döntést, és nagyjából ugyanennyien (17 százalék) mondták azt, hogy a választási kampány alatt érlelődött meg bennük, kire fognak szavazni. A megkérdezett fiatalok 71 százaléka vett részt a választásokon, ami szinte megegyezik a 70,2 százalékos hivatalos belföldi részvétellel – olvasható a közleményben. Összességében kijelenthető – közölték -, hogy a kormánypártok támogatottsága az először szavazók körében is elsöprő volt az áprilisi országgyűlési választáson, a baloldali ellenzék pedig gyengébben szerepelt a korcsoportban az össztársadalmi eredményekhez képest.

“Mindezek tükrében elmondható, hogy az első szavazatukat április 3-án leadó fiatalok döntően Fidesz-szavazók voltak”

– áll a dokumentumban.

A reprezentatív címlistát azon 18-21 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án. Az MCC a Nézőpont Intézettel együttműködésben 2021-ben hozta létre az Ifjúságkutató Intézetet.

Kapcsolódó cikkek