A 24. Budapest Pride egyik résztvevõje 2019. július 6-án, fotó: Kovács Tamás/MTI

A szervezők békésnek ítélték, az ellentüntetők betiltanák a Budapest Pride-ot

A szervezők békésnek ítélték, az ellentüntetők betiltanák a Budapest Pride-ot

Rendzavarás, atrocitás nélkül zajlott le a 24. Budapest Pride felvonulás szombaton a fővárosban.

Peksa Kama, a Budapest Pride szóvivője a rendezvény végén úgy értékelte, hogy az elmúlt évek legbékésebb és legszabadabb menete volt a mostani. Emlékeztetett arra, hogy az idén kordonok nélkül zajlott a felvonulás, ennek ellenre szinte semmi nem zavarta meg a rendezvényt.

Csupán egyetlen olyan esetről tudott, hogy ellentüntető keveredett a felvonulók közé, de őt a rendezők kitessékelték.

Az MTI tudósítói a tömegben DK-s, MSZP-s zászlókat, illetve a Liberálisok lobogóit látták. Továbbá a politikai pártok közül – a szervezők tájékoztatása szerint – a Momentum, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya Párt is támogatta a rendezvényt. Sajtóbeszámolók szerint Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára is részt vett a menetben.
A felvonulók között feltűntek a Liberálisok politikusai, Bősz Anett és Sermer Ádám, valamint Karácsony Gergely (Párbeszéd), az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje is.

A felvonulás idejére a belvárosban nemzeti radikális aktivisták ellentüntetést rendeztek, a Budapest Pride betiltását követelve, az Erzsébet tér és a József Attila utca sarkán a menettől mintegy 30 méterre kordonnal elválasztva. A két tábor között kutyás rendőrök álltak.

Az ellentüntetés egyik szónoka, Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, jogvédő azt mondta, hogy egy “törpe minoritás” az egyenjogúság égisze alatt többletjogokat szeretne magának, ami ellen tiltakozni “alapjog és nemzeti kötelesség”.

A 24. Budapest Pride ellen tüntetõk, köztük Budaházy György (k) a Március 15. téren 2019. július 6-án, fotó: Kovács Tamás/MTI

Felszólalt Budaházy György is, és az ellendemonstráción jelen volt Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.
Az ellentüntetők közül többen “normálisak” és “hetero” feliratú pólót viseltek, de feltűntek nemzeti színű és árpád-sávos zászlók is.

Amikor a Budapest Pride menete az Erzsébet térre ért, a kordon mögött álló ellentüntetők egy

“Undorító a másságotok” feliratú molinót tartottak a magasba, illetve egyebek között a “tiltsák be!” rigmust skandálták.

Amikor meglátták a pride-on feltűnő MSZP-s zászlókat, a “hazaárulók, hazaárulók!” rigmust skandálták; a DK-zászlókra reagálva pedig azt kiabálták: “Gyurcsány takarodj!”

Kapcsolódó cikkek