A Mi Hazánk a mozdonyvezetők pártján áll

A Mi Hazánk a mozdonyvezetők pártján áll

A jobboldali ellenzéki párt támogatja a mozdonyvezetők sztrájkját és követeli a MÁV vezetésétől, hogy tartsa be a Mozdonyvezetők Szakszervezetével kötött megállapodást. Erről beszélt Lantos János, a párt munkaügyi kabinetjének vezetője budapesti sajtótájékoztatóján szerdán.

A szakszervezet azért hirdetett munkabeszüntetést, mert bár a megkötött megállapodás szerint a MÁV kompenzálja a mozdonyvezetők 2021. évi reálbércsökkenését, a vasúttársaság vezetése ezt mégsem akarja betartani. A szakszervezet szeptember elejétől határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdetett mindaddig, amíg a MÁV nem teljesíti a megállapodásban foglaltakat.

A vállalat vezetése bíróságon támadta meg a sztrájkot, holott azt korábban már a bíróság jogszerűnek ítélte – ismertette az ellenzéki párt szakpolitikusa.

“A Mi Hazánk a mozdonyvezetők pártján áll. A dolgozók rendkívül nehéz helyzetben vannak az infláció és a rezsi emelkedése miatt. A MÁV legyen konstruktív és teljesítse a vasutasok követeléseit”

– hangoztatta a politikus.

Lantos János beszélt arról is, hogy információi szerint a vasúttársaságnál már 20 százalékos a munkaerőhiány, alig tudják biztosítani a munkavállalóknak a szabad hétvégéket. A dolgozók nehéz helyzete miatt az államnak anyagilag és jogilag önálló, a munkaadóktól független alapot kellene létrehoznia a munkavállalói érdekképviseletek számára.

“A Mi Hazánknak fontos a vasutasok, a dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülése”

– szögezte le a párt munkaügyi kabinetjének vezetője.

Kapcsolódó cikkek