Európa egy régi földgömbön, forrás: Lara Jameson/pexels.com

Professzorok Batthyány Köre: válaszút előtt állunk

Professzorok Batthyány Köre: válaszút előtt állunk

Úgy látják, Európa jövője rajtunk is múlik.

“Az Európai Unió alapító atyái szuverén államok szövetségében látták Európa jövőjét. Az EU az ezredforduló első évtizedéig sikeresen biztosította kontinensünk békéjét, elősegítette annak gazdasági fellendülését, megerősítette világpolitikai és világgazdasági szerepét. Az elmúlt bő évtizedben azonban a felerősödő globális folyamatokra, úgymint a migrációra, a klímaválságra, a pandémiára és a katonai konfliktusokra adott elégtelen válaszai és vitatható döntései Európát egyre súlytalanabbá és kiszolgáltatottabbá tették.

Ma az EU fegyverkezik, a kontinensünk keleti részén dúló háborút támogatja, miközben nem védi meg határait az illegális, tömeges migrációtól.

Olyan gazdasági-pénzügyi-energetikai intézkedéseket hoz, amelyek veszélyeztetik Európa iparát, mezőgazdaságát, és visszaszorítják a világpiaci versenyben.  A Professzorok Batthyány Köre meg van győződve arról, hogy ha nem térünk vissza az alapító atyák részéről kijelölt útra, akkor más földrészek, nagyhatalmak befolyási övezetévé válunk gazdasági, politikai és kulturális vonatkozásban egyaránt. Európának vállalnia kell történelmét, nemzetállamainak és kultúrájának keresztény gyökereit.

Meggyőződésünk, hogy egyetemleges a felelősségünk Európa sorsáért.

Tegyünk az iskolákban, a családban és a tágabb közöségeinkben azért, hogy Európa lelke, szellemisége, kultúrája ne vesszen el. Kérjük és elvárjuk, hogy a politikusok hozzanak felelős döntéseket saját nemzetükért és Európáért” – olvasható a Professzorok Batthyány Körének közleményében.

Kapcsolódó cikkek