fotó: pixabay.com

Ne töltse le a csalók programját

Ne töltse le a csalók programját

Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő emailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy MNB támogatását élvező víruskezelő programot töltsenek le. Ezt közölte a jegybank hétfői közleményében, kiemelve hogy a Magyar Nemzeti Bank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.
Felhívták a figyelmet arra, hogy az így megkeresett vagy megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni.

A csalók a levélben a hamis víruskezelő program letöltéséhez egy linket is küldenek, amelyre kattintva már a rosszindulatú szoftver számára kell megadni a személyes és banki adatokat. Az így letöltött programba beírt érzékeny adatokkal az ügyfél lényegében átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást.

“Ez a program nem vírusirtó, nem lesz biztonságban a pénze, és ha óvatlan, a bűnözők megszerezhetik megtakarításait”

– írták és azt is hangsúlyozták, hogy a jegybank nem levelez közvetlenül lakossági vagy vállalati ügyfelekkel, nem készít és nem támogat vírusirtó-programot.

Az MNB kéri, hogy minden banki ügyfél legyen körültekintő, emailben érkező kérésre ne telepítsen semmilyen szoftvert, és eszközeire kizárólag ellenőrzött applikációt töltsön le.

Kapcsolódó cikkek