fotó: pixabay.com

Több mint háromezer uniós polgár szavazna magyar listára

Több mint háromezer uniós polgár szavazna magyar listára

Az Európai Unió tagállamaiból 3390-en jelezték, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán a magyar EP-listák közül akarnak választani, a legtöbben német állampolgárok. Ezt közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Az EP-választás sajátossága, hogy az unió más tagállamainak Magyarországon lakóhellyel rendelkező tagjai eldönthetik, hogy a magyar EP-listákra vagy az anyaországuk listájára szavaznak. Az uniós polgárok – ha a magyar listára akartak voksolni – május 10-éig kérhették névjegyzékbe vételüket.

Az NVI összesítése szerint 3390-en jelezték, hogy a magyarországi EP-listákra szavaznának:

a legtöbben, 1263-an a német lista helyett szavaznának a magyarra, mellettük 525 szlovák, 305 román és 261 lengyel állampolgár jelezte, hogy a magyar listákra voksolna a saját országa listái helyett. A többi tagállam állampolgárai közül ennél kevesebben vetették magukat fel a magyarországi névjegyzékbe.

Az NVI öt évvel ezelőtt 1625 választópolgárt vett fel így a névjegyzékbe, akkor is a legtöbb, 579 német volt, emellett 223 román, 212 szlovák, 130 lengyel és 100 brit állampolgár jelezte, hogy magyar listára voksolna.

Kapcsolódó cikkek