az Európai Unió zászlaja, forrás: pixabay.com

Választás június 9: az Európai Néppárt szerezheti meg a legtöbb képviselői helyet

Választás június 9: az Európai Néppárt szerezheti meg a legtöbb képviselői helyet

Az új összetételű Európai Parlament képviselőhelyeire vonatkozó első mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 181, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) 135, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció 82, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 71, az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 62 képviselői helyet szerezhet. Ezt közölte az Európai Parlament vasárnap este, azt követően, hogy az európai uniós tagállamok egy részében befejeződött az EP-választás.

A 27 közül 11 tagországból beérkezett exit poll felmérésekre alapuló becslést ismertető brüsszeli közlemény szerint a Zöldek képviselőcsoportja 53, a független képviselők csoportja 51, a Baloldal 34 képviselőt ültethet az EP-be, az eddig pártcsaládhoz nem tartozó új jelöltek közül pedig 51-en kaphatnak helyet az új összetételű EP-ben.

“Az ötéves mandátumát befejező Európai Parlament összetételéhez képest 2024-2029 között az Európai Néppárt (EPP) várhatóan 5, az Európai Konzervatívok és Reformerek 2, az Identitás és Demokrácia pártcsoport 13 további hellyel rendelkezik majd, a független, valamint az EP-be újonnan bekerült képviselők negyvennel lesznek többen. Utóbbiak az új összetételű Európai Parlament megalakulása után csatlakozhatnak majd valamely pártcsoporthoz”

– jelentette be Roberta Metsola, az EP elnöke.

A tájékoztatás szerint 20 képviselői helyet vesztett az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció és 18 helyet a Zöldek. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége 4-gyel, a Baloldal pedig várhatóan hárommal kevesebb képviselői hellyel rendelkezhet majd.

Kapcsolódó cikkek