a Colosseum, Róma, Olaszország, fotó: Davi Pimentel/Pexels.com

Olaszországban délután kezdődik a kétnapos EP-választás

Olaszországban délután kezdődik a kétnapos EP-választás

A dél-európai országban több mint 51 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz az európai parlamenti választáson: szombat délután 3 órától, vasárnap pedig reggel 7-től este tizenegyig. Több városban helyhatósági választásokat is tartanak. A kampánycsend szombaton nulla órakor lépett életbe.

Harmadik alkalommal tartanak kétnapos EP-választást Olaszországban – korábban 2004-ben és 2009-ben – a részvételi arány növelése érdekében, mivel a több mint harminc fokos melegben az olaszok többsége a tengerparton tölti a hétvégét. Ugyanez az oka annak is, hogy az urnákat késő este zárják csak le. A Belügyminisztérium adatai szerint 51,7 millió a szavazásra jogosultak száma, közülük 5,1 millió olasz külföldön adja le voksát. A férfiakhoz képest a szavazásra jogosult nők száma valamivel magasabb, 26,3 millió, és több mint 3 millió fiatal most először szavazhat. A legkevesebb választót, csupán huszonkilencet, Lombardia régióban, a Lecco közeli Monteronéban regisztráltak. Olaszország 76 tagot választ az EP-be.

Tizenöt lista indul, 867 jelölttel, akik között majdnem fele-fele arányban szerepelnek a férfiak és a nők. A jelöltek többsége 46 és 55 év közötti, a 35 év alattiak száma csak hetvenhat, a 65 év felettiek pedig kétszer annyian vannak, mint az öt évvel ezelőtti EP-választáson.

A szavazóknak személyi igazolvánnyal és az 1999-től bevezetett választási igazolvánnyal kell jelentkezni az urnáknál. Az elég nagy méretű választási íveken kizárólag a helyszínen kapott, speciális fekete színű ceruzákkal ikszelhetnek a voksolók. A legelső európai választásokon 1979-ben az olaszok 85,6 százaléka voksolt. A részvételi arány az utóbbi húsz évben folyamatosan csökkent: 2004-ben a jogosultak 71,7 százaléka, 2014-ben 57,2 százalék, 2019-ben pedig 54,5 szavazott. Az északnyugati Piemontban tartományi, további több mint 3700 önkormányzatban, köztük huszonkilenc megyeszékhelyen, helyhatósági választásokat tartanak, ami több mint 17 millió lakost érint. A választási kampány április 28-i kezdetén a miniszterelnök Giorgia Meloni belpolitikai tesztnek nevezte az EP-voksot a 2022 őszén megalakult kormánya számára.

Meloni a legnagyobb párt, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) elnöke is egyben.

Szövetségese, a Matteo Salvini vezette Liga párt az Identitás és Demokrácia (ID) tagja, a harmadik kormányerő Hajrá Olaszország (FI), melyet Antonio Tajani vezet, az Európai Néppárt (EPP) soraiban ül. A legnagyobb olasz ellenzéki erő, a baloldali Demokrata Párt (PD) az egy évvel ezelőtt főtitkárnak megválasztott Elly Schlein támogatottságát méri fel. A PD az Európai Szocialisták pártcsaládjához tartozik. A Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) elsősorban az ország déli részén élőktől vár szavazatokat, bár az előrejelzések szerint pont itt lesz a legalacsonyabb a részvétel. Az M5S mostanáig nem tartozott egyik EP-pártcsaládhoz sem.

Kapcsolódó cikkek