Gyurcsány Ferenc (archív)

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor politikája az Európai Parlamentben kisebbségbe fog kerülni

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor politikája az Európai Parlamentben kisebbségbe fog kerülni

Erről beszélt a Demokratikus Koalíció elnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
A volt miniszterelnök szerint “erősebb Európáért” kiálló pártcsaládok, a néppárt, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek legalább 460 helyet fognak szerezni a 751 fős Európai Parlamentben.

Eközben az Orbán Viktor politikájával egyetértők, például a Matteo Salvini olasz belügyminiszter szervezésével kialakult pártcsalád akkor sem szerez 90-nél több helyet, ha a Fidesz az ő frakciójukhoz csatlakozik – hangsúlyozta.

Azzal érvelt, hogy az EP-n belül önmagában egyetlen pártnak vagy frakciónak sem lesz abszolút többsége.

“Nem az a kérdés, hogy kinek hány képviselője van egyedileg, hanem az, hogy ki tud barátokat és szövetségeseket találni a saját politikájához”

– tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki szerint a DK erősebb Európát, európai egyesült államokat kívánó politikája könnyebben talál majd barátokat és szövetségeseket, mint a Fideszé, függetlenül attól, hogy az utóbbinak hány mandátuma lesz.

A pártelnököt kérdezték arról, hogy a felmérések alapján a Fidesz akár rekordmennyiségű mandátumot is szerezhet az EP-választáson. Gyurcsány Ferenc azt válaszolta, hogy

a magyar parlamenti választáson sem az a kérdés, hogy ki nyer egyik vagy másik választókerületben, hanem az, hogy ki szerez többséget.

“Az EP-választáson minden ország egy választókerület, ezért lehetnek olyan országok, amelyekben az Európa-párti erők kisebbségbe szorulnak, de összességében övék lesz a többség Európában”

– közölte.

Azt is mondta, hogy a magyar kormánypárt két legalapvetőbb, a migrációról és a kereszténység védelméről szóló állítása “hamis és hazug”, és ezeket az állításokat az európai polgárok többsége mereven elutasítja.

Kétségtelennek nevezte, hogy a következő években is felszínen marad a menekültkérdés.

“A menekültkérdés még itt fog maradni, de menekültválság mára már nincsen”

– szögezte le.

A pártelnököt szembesítették azzal, hogy Törökországban körülbelül hárommillió ember várakozik a menekülttáborokban. Azt felelte, hogy Törökországban valóban súlyos a menekülthelyzet, de az ország nem tagja az Európai Uniónak. Ehhez azt tette hozzá, hogy a magyar kormányfő is belátta, hogy szükség van egységes európai határ- és párvédelemre, aminek segítségével az európai országok képesek közösen megvédeni a kontinenst egy

“olyan menekültnyomástól, amelyet nem tartunk kívánatosnak”.

Újabb kérdésre azt felelte, azért kell közösen megvédeni a tengeri és szárazföldi határokat, hogy ne is alakulhasson ki ilyen típusú probléma.

Gyurcsány Ferenc szerint Európa nem kér a magyar kormányfő

“hazug, az európai kereszténységet hamis és számító módon védeni akaró politikájából”.

A katolicizmus ugyanis éppen az egyetemesség igényével lép fel, a katolikus egyház nincs néphez, fajhoz vagy nyelvhez kötve, minden emberhez szól – fogalmazott. Európát és az európai kereszténységet éppen Orbán Viktorral szemben kell megvédeni – jelentette ki a DK elnöke.

Kapcsolódó cikkek